Blog

Ébredt már arra, hogy elkészült a tömése?

Munkám során jellemző a „fekvekezelés”, amikor a beavatkozás folyamán a páciens fekvő helyzetben van. Ez az ergonómiai munkavégzés mind a beteg, mind az orvos számára jelentős előnyökkel bír.

A fekvő testhelyzet hozzájárul a páciens ellazulásához, a rendelő miliője, a csapat mentalitása pedig egyaránt elősegíti, hogy mérsékeljük a benne lévő stresszt. Mi sem igazolja ezt jobban, mint azok a visszajelzések pácienseimtől, miszerint elszundítottak, míg a székben feküdtek.

Az orvost tekintve a „fekvekezelésből” származó előny a munkavégzés alatti egészséges testtartás, szemben a hagyományos elhelyezkedéssel (orvos a beteg mellett áll vagy ül), amikor is a gerinc elcsavarodik. Ez a hagyományos elhelyezkedés hosszú távon súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Néhány páciens szeretné tudni a kezelés lefolyását valós időben, sokan viszont inkább nem. Ilyenkor csendben, relaxált állapotban lezajlik a kezelés, mely után betegünk felfrissülten, egyúttal megkönnyebbülve távozik a rendelőből.

A GGDent-nél még extrém esetben sincs akadálya a fogbeültetésnek
Legújabb cikkünket a Délmagyarban olvashatják:
https://www.delmagyar.hu/pr/a-ggdentnel-meg-extrem-esetben-sincs-akadalya-a-fogbeultetesnek-7963019/https://youtu.be/IOneanJD9Uc
Dr. Vőneki Brigitta, a GGDent Fogorvosi Team tagja ismerteti, hogy mi is pontosan a fogkő és miért szükséges annak rendszeres eltávolítása.

https://youtu.be/TaxAs0t175k
Dr. Görög Gábor, a GGDent Innovatív Implantológia vezető szájsebésze a ma elérhető egyik legmodernebb fogbeültetési eljárás, az All-on-six implantáció menetét, lényegi információit osztja meg az érdeklődőkkel.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2021.07.15-től megújítjuk akciónkat: az első 30 fogkőeltávolításra jelenetkező páciensünknek Oral-B Pro 500 elektromos fogkefét ajándékozunk a kezelés mellé! Várjuk jelentkezésüket!

https://youtu.be/9NbynzPRfqY
Dr. Ifkovics István a GGDent Fogorvosi Team tagja mond néhány hasznos információt Pácienseink számára a kézi illetve elektromos fogkefe használatáról.

Akció: az első 20 fogkőeltávolításra jelentkező Páciensünk a kezelés után Oral-B Pro 500 elektromos fogkefét kap ajándékba. Akció kezdete: 2021.06.01-től. Várjuk jelentkezésüket!

fogászati ügyelet

A GGDent Fogászati és Implantációs Központ hétvégi fogászati ügyeletet tart szombati napokon 13:00-20:00 óráig! FONTOS! : A járványügyi helyzetre tekintettel, telefonos bejelentkezés szükséges (30/447-43-43)! Az ügyeletet 2021.06.26.-ig tartjuk fenn.

munkatársaink

Szerző: dr. Vőneki Brigitta, a GGDent Fogorvosi Team tagja Sok páciens szájában található még manapság is a korábban legáltalánosabban használt tömőanyagból, az amalgámból készült tömés. A tévhitekkel ellentétben, ezek a tömések és higanytartalmuk nem jelentenek egészségügyi kockázatot, mivel az anyag nem oldódik a nyálban. Előnyük, hogy meglehetősen hosszú „élettartamuk” van, akár 20-25 évig is szájban maradhatnak. Hátrányuk viszont, hogy a hőtágulásuk közel sem azonos a foganyaggal, így minden alkalommal, amikor például forró leves vagy tea kerül a szájüregbe, a tömés tágul, ami idővel a fog repedését, akár törését is okozhatja. Nem utolsó szempont, az esztétika sem, melyben az amalgám elmarad modern vetélytársaitól. Mikor érdemes kicserélni? Leggyakrabban repedések észlelésekor, ha a tömés „kiemelkedett”, ezáltal már nem zár, vagy ha a páciens esztétikai okból kéri azt. Az eltávolított tömés helyett kompozit, azaz „fehér” tömést vagy kivételes esetben, ha az üreg mérete vagy egyéb más tulajdonsága az megkívánja inlay-t (más néven betétet) készítünk. Mindkét megoldás esztétikus és nem repeszti tovább, sőt, speciális rögzítésének köszönhetően, meg is erősíti a fogat.

Gyökérkezelés

Szerző: dr. Ifkovics István a GGDent fogorvosi team tagja Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy egy fogunk napokig fájt, majd ez a fájdalom spontán elmúlt. Legtöbb esetben ilyenkor a fog elhal. Egy ilyen fog veszélyt jelent a szervezetre nézve, hisz a gyulladás idővel továbbterjedhet, akár lázas állapotot is kialakíthat. Az elhalt fogakban jellemzően baktériumok tenyésznek. Ennek megelőzése és egyúttal a már elhalt fog megmentése a gyökérkezelés célja. A művelet során eltávolítjuk az elhalt szöveteket a fogból, fertőtlenítjük azt és a kialakított tiszta üregbe gyökértömő anyagot helyezünk. Mivel a nyugvó baktériumflóra mechanikai mozdítása történik, ezért a kezelés után protokollszerű ellátás mellett is fájdalmas lehet a fog körüli terület, mely néhány nap alatt spontán rendeződik. Panasz esetén nyugodtan be lehet venni fájdalomcsillapítót. Miközben a fog mentését végezzük, eltávolítjuk a fertőzött foganyagot a fog belsejéből és kémiai szerekkel fertőtlenítjük azt. A folyamat sajátossága, hogy a fog anyagmennyisége csökken és a szerkezete is sérül a fertőtlenítés által, tehát az ilyen módon konzervált fog gyengébb egy egészséges foghoz képest. Sajnálatos módon emiatt a gyökérkezelt fogak néhány év múlva eltörhetnek, mely a fog eltávolítását teszi szükségessé. Amennyiben régóta elhalt fogat kezelünk, a fog még hosszabb ideig ráharapásra érzékeny lehet, ez nem jelenti feltétlen a kezelés sikertelenségét. Ha az érzékenység nagyon hosszú időn keresztül fennáll, akkor a gyökérkezelés sikertelennek tekintendő és a fog további sorsa két irányt vehet: a kezelés megismétlése (revízió), illetve a fog eltávolítása. A revízió azt jelenti, hogy eltávolítjuk a korábbi gyökértömést, ismét kitisztítjuk a fog belvilágát reszelőkkel illetve fertőtlenítőszerekkel és egy új gyökértömést helyezünk bele. A revízió sikerességi aránya sajnos elmarad a fog első gyökérkezelésétől, nagyobb a hiba veszélye, így annak sikertelensége a fog elvesztését vonja maga után.

Makacs fogínybetegségekre is tud gyógymódot a GGDent https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6999910&preview=true

Lepje meg szeretteit GGDent karácsonyi ajándékutalvánnyal vagy fogkőeltávolítás ajándékkártyával!Az ajándékutalványok 25.000, 50.000 valamint 75.000 Ft értékben vásárolhatók és valamennyi szolgáltatásunkra beválthatók.A fogkőeltávolítás ajándékkártya ára 14.000 Ft, tartalma fogkőeltávolítás és fogfehérítő polírozás.Az ajándékkártyák a vásárlástól számított 1 évig használhatók fel.  

Milyen megoldások léteznek a teljes fogatlanságra? https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6950686

Biliárd GGDent módra 🙂

A gyökérkezelés nem old meg mindent! https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6896074

A szegedi GGDent Fogászati és Implantációs Központ KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT/PROTETIKA területekre fogorvost keres csapatába! Fényképes önéletrajzokat az info@ggdent.hu emailcímre várjuk!

Néha okosabb döntés a foghúzás https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6784601&preview=true

Fehéren csillogó fogak nyárra! Exkluzív fogfehérítés a GGDent-nél most -50%-os engedménnyel! Akciós ár fogkő eltávolítás+lézeres fogfehérítés: 84.000 Ft helyett 42.000 Ft. Akció érvényessége: 2020.08.31-ig. Időpont egyeztetés telefonon:+36-30-447-43-43

Új érzéstelenítési technika a GGDent-nél https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6558770&preview=true  

Újraindul a fogbeültetés a GGDent-nél https://www.delmagyar.hu/?post_type=enews_article&p=6469611&preview=true

Tisztelt Pácienseink! A GGDent újra elindítja fogászati és szájsebészeti szolgáltatásait betartva minden, a hatósági előírásoknak megfelelő óvintézkedést. Időpont kéréshez kérjük, hívják bejelentkező számunkat: 30/447-43-43. Fontos információk: – kérjük, hogy az időpontra pontosan érkezzenek – a váróban egyszerre csak egy ember tartózkodhat – kérjük, hogy maszkban érkezzenek – a rendelőbe való belépéskor kérjük, használják a kezmosót – koronavírus gyanús pacienseinket PCR vizsgálatra küldjük és csak negatív eredmény esetén látjuk el Várjuk Önöket! https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/reszben-mar-ujraindulhatott-az-egeszsegugyi-ellatas-6426084/?fbclid=IwAR0_9I53dcWmUbmW7etAAysJmAqVn4zkdhMnGEfxk9wmIFXFUvB7KciRAww

FOGÁSZATI ÜGYELET A GGDENT-NÉL A vonatkozó hatósági előírásoknak megfelelően, sürgősségi fogászati ellátást nyújtunk hétköznapokon 9:00-12:00 óráig. Bejelentkezéshez, kérjük hívják központi számunkat: 30/447-43-43  

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Márciusi akciós csomagajánlat a GGDent-nél: fogkőeltávolítás+lézeres fogfehérítés 72.000 Ft helyett most 39.000 Ft-ért. Akció érvényessége: 2020.03.31-ig. Időpont egyeztetés telefonon:+36-30-447-43-43

Szeged Infó 2020.03.04.

Láthatatlan fogszabályozó? – teljesen áttetsző, esztétikus, alig észrevehető – kivehető, nem fix rögzítésű – könnyen tisztítható – beszéd közben nem zavaró A lehetőségekről érdeklődjön nálunk bátran! Bejelentkezés: +36-30/447-43-43

All on six: teljes fogsor napokon belül https://www.delmagyar.hu/pr/all-on-six-teljes-fogsor-napokon-belul-4929630/

Komplett fogászati csomag most 18.000 Ft helyett 9.000 Ft-ért a GGDent-nél. A csomag tartalma: góckutatás panorámaröntgennel, fogkőeltávolítás, fogfehérítő polírozás, állapotfelmérés, konzultáció. Egyénre szabott kezelési terv és árajánlat. Az akció időtartama: 2020.02.01-02.29.  

Első fogászati kontroll apánál 🙂

Áldott ünnepeket kívánunk!

Délmagyarország, 2019.10.18., 109/234.

A kedvezőtlen csontállomány ma már nem akadálya a fogbeültetésnek https://www.delmagyar.hu/pr/a-kedvezotlen-csontallomany-ma-mar-nem-akadalya-a-fogbeultetesnek-4554270/

Csak ront a beteg állapotán a fogászati góc https://www.delmagyar.hu/pr/csak_ront_a_beteg_allapotan_a_fogaszati_goc/2607019/  

https://ggdent.hu/galeria/

Gyökérkezelés vagy fogpótlás? https://www.delmagyar.hu/pr/gyokerkezeles_vagy_fogpotlas/2596619/

2019.04.24. Szuperinfo

Saját CT-készülék segíti a GGDent fogászati műtéteit https://www.delmagyar.hu/…/sajat_ct-keszulek_segit…/2592521/  

Fogászati CT készülékkel bővült központunk! A cone beam CT lényege, hogy a gép leképezi és 3 dimenzióban megjeleníti a vizsgált személy arckoponyáját, így tökéletesen felmérhető a csontozat és fogazat állapota. Ebből adódóan sokkal pontosabb eredményeket kaphatunk a két dimenziós, hagyományos röntgenhez képest. További részletek honlapunkon: https://ggdent.hu/fogaszati-ct/  

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kíván a GGDent csapata!

Fogászati lézerrel bővült központunk eszközparkja. A hagyományos fogászati kezelésekkel szemben a lézer számos előnyt biztosít, melyről bővebben a honlapunkon tájékozódhat: https://ggdent.hu/fogaszati-lezer-kezelesek/  

DrGörög Gábor épp most · A Noris Medical felkért szakértőjeként – Dental World 2018

Gyermekek fogváltásánál viszonylag gyakran fordul elő, hogy a tejfogak mögött a második sorban bújnak elő az új fogak. Ez főleg az alsó metszőknél jellemző. Ennek fő oka, hogy az új, azaz maradó fog csírája nem megfelelő helyen kezdett fejlődni. Ennek következtében a tejfog gyökere nem szívódik fel. Nem kell megijedni, a tejfogak egyszerű, érzéstelenítővel való eltávolítása és szükség szerinti fogszabályozó kezelés megoldást nyújt a problémára.

Fogaink számos ok miatt letörhetnek. Ha ez előfordul, mindenképp forduljunk fogorvoshoz. Helyrehozni attól függően lehet, hogy mekkora a letört darab. A fog egy élének letörése sokszor egy egyszerű elcsiszolással, nehezebb esetben töméssel, legrosszabb esetben héjjal vagy koronával megoldható. Amennyiben a fogbél is érintett, úgy sajnos már komplexebb a folyamat és a gyökérkezelést is meg kell ejteni felépítés előtt. Nagyon ritkán azonban nem helyrehozható a sérülés, ilyenkor az eltávolítás a helyes döntés. Minden esetben ellenőriznünk kell a sérült állcsontokat és lágyrészeket is.

Kilazult felső fogak helyére All-on-six implantáció egy olyan speciális implantátum rendszerrel, mely egyszerre teszi lehetővé a csontpótlást és az azonnali terhelést. Az implantátum rendszer két speciális elemben különbözik az átlagos implant márkáktól: 1. speciális szögkorrekciós fejrész, amely a döntött implantátomot „kiegyenesíti” (bal oldali implant). 2.  arcüregen átmenő implantátum, amely több csontréteggel van megtámasztva, lehetővé téve, hogy azonnal terheljünk és csontot is pótolhassunk (jobb oldali implant).

Esztétikai rehabilitáció direkt héjakkal, mindössze néhány óra alatt…

A bedőlt (ferdén vagy vízszintesen növő) bölcsességfogakat sok esetben megelőzési célból javasoljuk kiműteni. Ezen fogak rendellenes helyzetükből adódóan soha nem fognak a felszínre törni, azonban számos problémát okozhatnak: fogak torlódása, gyulladás, szuvasodás, ciszta kialakulása. Mindezen problémák az arcüregre is kihathatnak állandó orrdugulás, fájdalom és nyomásérzet formájában. Kérdés esetén állunk rendelkezésére, továbbá várjuk szeretettel egy ingyenes állapotfelmérésre!  

Csírahiánynak nevezzük, ha egy fogcsíra nem alakul ki az ember fejlődése során. Ez genetikai okokra vezethető vissza. Csírahiány leggyakrabban a felső kismetszőknél, és a második kisőrlőknél fordul elő, mely komoly esztétikai problémákat okozhat. Nem kell azonban aggódni, ma már több megoldás létezik a probléma orvoslására. A legjobb megoldás a fogszabályozás, majd implantáció a hiányok helyére. De szóba jöhet a híd, vagy akár a fogászati héjak elkészítése is. Kérdés esetén állunk rendelkezésére.  

Éber szedáció

ÉBER SZEDÁCIÓ – MEGOLDÁS A SZORONGÓ PÁCIENSEKNEK: az eljárás során különböző nyugtatószerekkel kikap­csoljuk a páciens félelem és fájdalomérzékelését. Az illető bódult állapotba kerül, így a teljes beavatkozást kellemes, eufórikus hangulatban éli meg úgy, hogy közben végig éber, és kommunikációképes marad. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!  

4th Forum – SKY fast & fixed meets SKYonics (17-18 November 2017 Timisoara)  

Fogbeültetés éber szedációval

Fogbeültetés és teljes fogsor mindössze 3 nap alatt! All-on-four, all-on-six implantációs technológia a GGDent Fogászati és Implantációs központban.  

Dr. Görög Gábor – Implantáció stresszmentes műtéttel /Implantológia, 2017. XIV. évfolyam 1. szám/  

A GGDentnél lehetőség nyílik szakmai iránymutatással kipróbálni a legújabb OralB elektromos fogkeféket a Power Brush Trial Program keretében. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!  

Korábban gyökérkezelt, elszíneződött két első frontfog újra tömve, direkt héjakkal borítva.

Délmagyarország, 2017.02.10., 107/35.


Implant közben…

Új rendelőhelyiséggel bővült fogászati és implantációs központunk. Szeretettel várunk minden kedves pácienst!

Teljes foghiány rehabilitálása mindössze 4 vagy 6 implantátummal. A gyógyulási periódus ideje alatt egy ideiglenes, rögzített fogsor kerül az implantátumokra, a korábbi kivehető pótlás helyett. Így a a páciens egy napig sem fogatlan. All-on-four/all-on-six implantáció a GGDent-nél. Részletek honlapunkon: http://ggdent.hu/all-on-four/  

A héten ismét bővült boldog, elégedett pácienseink köre. A régi, elszíneződött tömések kiszedése után azonnali fogászati héjak kerültek felhelyezésre.

Fogszabályozással bővült a GG Dent szolgáltatási palettája. Szeretettel várunk minden kedves pácienst, aki ragyogó mosolyra vágyik! További részletek honlapunkon: http://ggdent.hu/  

Pingvin Magazin 2013. augusztus

2014-es karácsonyi ajánlat

Napjaink fogászati ellátása egyre inkább elképzelhetetlen a digitális technikák alkalmazása nélkül. Nem telik el kiállítás, fogászati fórum a CadCam technológia említése nélkül. A technológia integrálása a napi gyakorlatba eddig soha nem látott pontosságot, egyenletesen kiváló minőséget jelent. Gyorsan, kis költséggel és egyénileg tervezhetőek meg a legkülönbözőbb protetikai megoldások. Az implantológiai munkák egyéni tervezésében rejlő lehetőségeket egyre több implantációs rendszer ismeri fel és integrálja saját munkafolyamatába. Megjelentek a műtéti sablonok és az utóbbi időben egyre több szó esik az egyénre szabott, az adott anatómiai szituációhoz adaptált formájú műcsonkokról is. A Cad/Cam technológia segítségével előállított egyéni fejrészek két részből állnak. Egy standard geometriai forma, mely az adott implantátumba – és nem csak a platformra – illeszkedik, valamint egy variábilis, egyénre szabott formavilág, melyet adaptálunk az aktuálisan megkívánt helyzethez. Az egyéni műcsonk számítógépes tervezése során a standard geometriai forma kerül „házasításra” az egyéni formavilággal, lehetővé téve az implantátum segítségével pótlásra kerülő fog anatómiájának lehető legjobb megközelítését. A standard geometria párosítása az egyéni formavilággal feltételezi az adott implantátum belső geometriájának pontos ismeretét, valamint implementálását egy nagy pontossággal működő Cad/Cam rendszerbe. Amennyiben mindez adott, gyakorló fogorvosként máris lehetőségünk van megfelelni minden statikai követelménynek és a legmagasabb szintű esztétikai igényeknek. Betegeink természetesnek veszik, hogy az általunk elkészített pótlás statikailag kiváló és funkcionalitásában tökéletes. Igen ám, de úgy, ahogy egy fürdőszoba átalakítása után nap mint nap szembesülünk a csempe színével és dizájnjával, elfeledve a falba helyezett csövek minőségét, betegként a pótolt fogak formájával és színével szembesülünk nap mint nap. Ez az ami az elégedettségi indexet növeli. Az esztétikai hatás növelése érdekében már a fejrészek tervezése során figyelembe vehetjük az elvesztett fog anatómiáját, különös tekintettel a gingiva kilépési keresztmetszetre. Az implantátumok felszabadítása után, akár már az egyénileg tervezett ínyformázók segítségével alakíthatjuk ki a megfelelő gingivafészket, felhasználva az ínyformázó formáját az egyéni fejrész tervezésénél. A Cad/Cam technológia kínálta lehetőségek ismeretében és napi gyakorlatba való integrálásával az implantológus,- protetikus,- technikus csapatmunka új dimenzióba került, ugyanazon munkával lehetővé téve az eddigiekben használt eljárásokkal nem elérhető esztétikai megoldásokat. Esetismertetés: Az egyéni fejrészeket a Denti implantációs rendszer rootform implantátumaira tervezett pótláson keresztül mutatjuk be. 72 éves nőbeteg, évek óta fogatlan felső állcsont. 8 db Denti rootform implantátum elhelyezését követően azonnali rögzített immediát pótlás. 4 hónapos várakozási idő után az implantátumok felszabadítását követően még körszimmetrikus standard ínyformázók kerültek behelyezésre ( 3., 4. ábra ) . Nyílt kanalas lenyomatvételi technológiával poliéter lenyomatanyaggal lenyomatot vettünk ( 5. ábra ), a minta elkészítését követően a Dentmill Frézközpont tervezőprogramja segítségével egyidejűleg megtervezésre kerültek az adott anatómiai státusznak legjobban megfelelő egyéni fejrészek és az azokra illeszkedő hídváz. ( 6.,7.,8.,9. ábra ) Anyagválasztás során figyelembe vettük a beteg igényét és a rendelkezésre álló technikai lehetőségeket. Itt meg kell jegyeznünk, hogy bár a hidegmarás kapcsán titánból előállított fejrészek illeszkedési pontosságát eredetileg jobbnak feltételeztük mint a cirkonét, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kiváló minőségi osztályú cirkon anyagból megfelelő technológiai háttérrel előállított fejrészek illeszkedési pontossága nem különbözött a titánétól. Ha ehhez hozzátesszük az esztétikában megnyilvánuló különbségeket, érthető, hogy a beteg miért az anyagában színezett cirkon egyéni fejrészek mellett döntött. A fejrészek és a hídváz a Dentmill Frézközpont segítségével kerültek megtervezésre és készültek el. Az egyéni fejrészek tervezése során külön figyelmet fordítottunk a maxilla esztétikai zónájára, már a gingivából való kilépésnél igyekeztünk kialakítani az elvesztett fogak  anatómiáját ( 10.ábra ) Az elkészült fejrészek gingivába ülő felületét külön figyelemmel políroztuk, hogy elkerüljük a későbbi plakk-képződést. Előzőekben egyedi titán fejrészekkel gyűjtött tapasztalataink azt mutatják, hogy a cirkon fejrészek felülete egyenletesebbre, simábbra polírozható, így vélelmezzük, hogy a plakk-képződés veszélye kisebb, mint titán felépítmények esetén. Tekintettel az előzőekben felhelyezett ínyformázók körszimmetrikus formájára és a megtervezett egyéni fejrészek ettől eltérő keresztmetszetére, a fejrészek behelyezését átmeneti anaemia kísérte. A fejrészeket 30 Ncm nyomatékkal, titán átmenő csavarral rögzítettük. Az elkészített egyedi fejrészek megfelelő illeszkedési pontossága és megfelelő rögzítése biztosítja a résmentes záródást, a használat során kiküszöböli az implantátum és a fejrész között esetlegesen fellépő mikromozgásokat, kizárva a baktériumpumpa effektust és az anyagkopást. Az implantológus- protetikus – frézközpont,- fogtechnikus együttműködése segítségével a beteg egy minden igényt kielégítő pótláshoz jutott (11.,12.,13. ábra ) . Összefoglalás: A betegek növekvő esztétikai igényeinek kielégítéséhez, versenyképességünk megőrzéséhez napjainkban egyre kevésbé nélkülözhetjük az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló Cad/Cam digitális technikát. Örömteli, hogy az eddigiekben csak külföldön elérhető technológiák és minőség magyarországi elterjedésével a hazai gyakorló fogorvos számára is hozzáférhető az a minőség és ár, melyet a betegek egyre inkább elvárnak tőlünk.

A Pingvin Magazinban 2013. júliusában megjelent cikk.

Pingvin Patika interjú

Számtalan hirdetés és reklám ígér nekünk szebbnél szebb mosolyt és egészséges fogakat. Ezekkel kapcsolatos kérdéseinket Dr. Görög Gábor fogszakorvos segít megválaszolni, hogy ne kelljen takargatni a szánkat és bátran mosolyoghassunk egész nap. Egészséges fogak esetén milyen gyakran kell fogorvosi szűrésre járni? Féléves időszakot követően javasoljuk a fogorvosi szűrővizsgálatot, valamint a fogkövek eltávolítását. Ezek jelentőségét nem győzzük hangsúlyozni, hiszen ilyen módon mindenki könnyedén elkerülhetné a kellemetlen beavatkozásokat. Melyek az első jelei fogaink romlásának? A szuvasság megállapításához speciális eszközök kellenek. A  páciensek sok esetben sajnos már csak akkor mennek el vizsgálatra, ha fájdalmat éreznek, vagy a fogaik mozogni kezdtek. Így viszont már a kezelésük is lényegesen bonyolultabb. Talán leggyakoribb a kellemetlen lehelet vagy a fogak közé ékelődő ételmaradék. A rendszeres ellenőrzés ilyen szempontból rendkívül fontos. Milyen a jó fogkefe? Mennyi időnként érdemes cserélni? Ez egyénenként változik, de legtöbbször a közepesen kemény sörtével rendelkező fogkefét javasoljuk. A csere akkor indokolt, ha a fogkefesörték végei elvesztik színüket vagy párhuzamosságukat. Jó fogmosási technika esetén 4-6 hónapig is használhatunk egy fogkefét. Ajánlott-e a fogfehérítés? A fogfehérítésről megoszlanak a vélemények. A fog kifehérítése általában erős maróanyaggal történik, amely hosszú távon károsíthatja a fogakat, nem beszélve arról, hogy a pótlásokat (tömések, koronák) nem fehéríti ki. Ezenkívül, ha tartós eredményt szeretnénk, ezt a beavatkozást sajnos körülbelül félévente meg kell ismételni, hiszen a zománcra lerakódott mikro­­-méretű szennyeződések fokozatosan sötétebbé teszik a fogakat. Ha valakinek az átlagtól sokkal sötétebbek a fogai és a fehérítés a leendő esztétikát nem befolyásolja negatív irányba, akkor természetesen javasolhatjuk a beavatkozást, amely elvégezhető a rendelőben, de léteznek otthoni fogfehérítő technikák is. Melyek az ingyenes fogorvosi beavatkozások a körzeti orvosnál? Az alap konzerváló fogászati, paro­dontológiai és gyermekfogászati beavatkozások OEP finanszírozottak. Ide tartozik például a fogkő-eltávolítás, a tömés, a barázdazárás, a gyökérkezelés. Ezekről érdemes a körzeti fogorvosnál érdeklődni, mert a rendelők között előfordulhat különbség. A pótlások készítése szinte minden esetben térítéses alapon történik. Ezen beavatkozásokhoz technikai munka szükséges, ez jelentősen emeli a végösszeget, amelyből a biztosító támogatása szinte elhanyagolható. Mit lehet a hőmérsékletre érzékeny fogak esetén tenni? Ilyen problémákat általában a szabaddá vált fognyak okoz.  Rengeteg, fogkrémet népszerűsítő reklámot láthatunk. Ezek közül mindegyik más-más problémában segíthet. Az utóbbi időben meglehetősen sok készítmény jelent meg a piacon, amely ezt a célt szolgálja. Kiválasztásukban fogorvosunk lehet a segítségünkre. Amennyiben ez nem oldja meg a problémát, léteznek különböző lakkok, vagy esetleg sebészi módszerek a fognyak fedésére. Az éjszakai fogcsikorgatás okoz–e gondot? Igen. Ilyen természetű problémák olyan személyek esetében jönnek elő, akiket nagy mennyiségű stressz ér. Rövidtávon a fogak idő előtti kopását, hosszú távon pedig a rágóízület kopását okozhatja, amely hosszan tartó kellemetlen fájdalommal járhat. Ilyenkor harapásemelő készítésére kerülhet sor. Néhány évig tartó terápia panaszmentessé teheti az ízületet, de a kopás sajnos rendkívül nehezen korrigálható. Kell-e aggódni akkor, ha valakinek nem nő ki a bölcsességfoga? Nem, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hiszen ezek a fogak a későbbiek során okozhatnak panaszt. Az ilyen fogak eltávolítása kisebb szájsebészeti műtétet igényel, amely rutin beavatkozásnak számít és megfelelő eszközpark megléte esetén általában könnyű a kivitelezése. Forrás: Pingvin Magazin II. évfolyam 16. szám

Egy fog elvesztésénél csak egy rosszabb van: nélküle élni. Rengeteg betegségnek, kellemetlenségnek nyitunk kaput a foghiánnyal, ezért tanácsolja egybehangzóan a legtöbb szakember a fogpótlást. Számos módszer közül választhatunk, de az ép fogak károsítása nélkül, hosszú távú megoldásként az implantáció ajánlható. Az eljárással, árakkal, kockázatokkal sok írás, újságcikk foglalkozott már, így most azokat a kérdéseket szedtük össze inkább, ami a – leendő – páciensekben felmerül. 1. Mennyire fájdalmas a beavatkozás? Szinte már közhelyes, hogy a fogorvos szerint semmi se fáj, amit csinál a szánkban, az implantáció mégis az egyik legkevésbé kellemetlen beavatkozás. A helyi érzéstelenítés hatására mindössze annyit lehet érezni, hogy „valaki turkál a szánkban”. 2. A beültetés végezhető altatásban? A zsibbasztással akár 6-8 implantátum is beültethető egy óra alatt, így nincs szükség altatásra. Természetesen – ha a páciens kéri – alkalmazható a fogászati altatás, amikor altatógáz segítségével „szedálják le” a beteget. Ezt főleg azoknál alkalmazzák, akik túlságosan félnek a műtéttől. 3. Milyen plusz kockázatokkal kell számolnia annak, aki dohányzik? A dohányzás, mint sok más területen, a fogpótlásban is rejthet kockázatokat, attól függően, mennyire erős dohányosról van szó. A dohányzás hatására beszűkülnek az erek, lelassul a sejtek anyagcseréje, ami megnehezíti – szélsőséges esetben megakadályozza – a csont és az implantátum közötti kapcsolat kialakulását. 4. Mi az az implantációs sablon? A műgyökér gyors és pontos beültetése érdekében többféle sablont is használnak a szakemberek. A pótlásra használt műfog mérete, kialakítása, a pontos beültetési hely és irány a legkönnyebben úgy alakítható ki, ha a röntgen és CT vizsgálat eredményi alapján készült sablont alkalmazzák. 5. Minden esetben szükséges a CT vizsgálat? A legtöbb esetben a műtét előtti felkészüléshez elegendő az alapos szájvizsgálat és a panoráma röntgen. Előfordul azonban, hogy ezekből még nem kap elegendő információt a kezelőorvos, ilyenkor – a kockázatok, váratlan veszélyek elkerülése érdekében – CT vizsgálatot rendel el, amiből sokkal részletgazdagabb információhalmazt kaphat a térben forgatható képtől kezdve a századmilliméter pontosságú méretekig. 6. Milyen ideiglenes pótlást érdemes alkalmazni műtét előtt és után? Semmilyen hátránya nincs a betegnek, ha már rögzített vagy kivehető pótlást visel korábbról, számukra is jó lehetőség lehet az implantáció. E tekintetben sincs különbség a műfog és az igazi között, mindkettőre lehet hidat vagy koronát tenni a későbbiekben is.