Fogászati ct

A fogászatban korábban csak panoráma röntgen állt rendelkezésre, amivel csak 2 dimenziós síkban lehetett látni a fogakat és a csontszerkezetet. A Cone Beam CT (CBCT) képalkotó eszköz segítségével már három dimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról, elkerülve a hagyományos röntgenfelvételeken mutatkozó esetleges torzulásokat, bizonytalanságokat.

A berendezés mindössze 10-14 másodperc alatt körbe fordul a páciens feje körül és 2-3 perc alatt el is készül a felvétel, melyet CD-n adunk oda a kedves betegnek.

A CBCT az implantológiában, szájsebészetben és gyökérkezelésben egyaránt nagy előnyt biztosít, hisz pontosan megismerjük a szükséges beavatkozás helyzetét, így a beavatkozás is csak pontosan akkora lesz, mint amire feltétlenül szükség van.

Az implantológiában használják a legszélesebb körben, hisz nem csak a csontok, hanem a lágyrészek helyzete is milliméter pontossággal felmérhető. Precízen meghatározható, hogy hol szükséges csontpótlást végezni; az arcüreg lefutása illetve gyulladása; valamint az alsó állcsontban elhelyezkedő idegek helyzete.

A szájsebészetben főként a bölcsességfogak eltávolításánál van jelentősége. Megmutatja, hogy a fog gyökere, milyen helyzetben van az állkapocsban lévő, nagyobb ideghez képest, így az esetleges sérülések elkerülhetők.

A gyökérkezelésben a CBCT segítségével az oldal, illetve járulékos csatornák, törések és esetlegesen kialakult gyulladások is láthatók.

3d CBCT felvételek a GGDent Fogászati és Implantációs Központban:

– CBCT teljes fogsorív
– CBCT sinus
– TMI jobb oldali CBCT
– TMI bal oldali CBCT
– 1-3 fog CT felvétele
– MANDIBULA/MAXILLA CBCT
– CBCT SMART lenyomattal