Konzerváló fogászat és protetika

Tömés

A fogászatban úgy állítjuk helyre a sérült fogat, a sérült fogfelszínt, hogy a tömés művelete során különböző anyagokat helyezünk a sérült fogba, ezzel meggátolva a további szuvasodást, egyéb traumákat.

1. Direkt tömés

 Az üregbe képlékeny állapotban visszük be az anyagot, amely ott megköt és így válik belőle tömés. Ez a klasszikus töméses eljárás. Fehér tömés – a fog természetes színét valósághűen visszaadja, „műanyag/porcelán” keverék. Polimerizációs lámpával tesszük keménnyé. Esztétikailag tökéletes megoldást jelent valamint az élettartama is hosszú.

konzerváló fogászat

2. Indirekt tömés (inlay)

A pótlás elkészítése a szájüregen kívül történik. A fogorvos egy preparált fogat készít lenyomat alapján, melynek anyagösszetétele változó; lehet műanyag, arany vagy porcelán is. Maga a tömés szilárd állapotban kerül a szájüregbe. Mielőtt a fogorvos beragasztja a fogat az előkészített üregébe, a fogtechnikus megformázza a fog hiányzó részét. Fontos, hogy a pótolt fog visszakapja a korábbi funkcióit, kialakítását, leginkább az eredetihez hasonló rágófelszínt. A hiányzó rész fogtechnikai laboratóriumban készül, így jobban kialakítható, formázható.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés nem szokott a betegek kedvenc eljárásai közé tartozni, viszont kihangsúlyozandó, hogy egy szakszerűen lefolytatott gyógykezelés illetve utókövetés során még a legrosszabb állapotban lévő fogat is újonnan egészségessé lehet varázsolni! Az eljárás során a gyulladt, vagy már elhalt, fertőzött fogbelet a fogazatból eltávolítjuk. Ezen művelet után fertőtlenítjük a gyökércsatornákat- majd töméssel látjuk el. Ezzel a kezeléssel a fájdalom megszüntethető, biztosítható a fog megtartása, elkerülhetőek a további fertőzések illetve gócbetegségek kialakulása.

Fogpótlások

A hiányzó fogak pótlása a fogpótlás feladata, amire tekinthetünk egyfajta rehabilitációként, a foghiányok okozta másodlagos következmények megelőzésére úgy, mint a rágóképesség, beszédzavar, arcdeformálódás és természetesen az ideális esztétikai helyzet, szép mosoly visszaállítására.

Fogpótlás esetén az alábbi két kategóriát különböztetjük meg:

 1. Kivehető fogpótlás A páciens önállóan, bármely helyzetbe az orvos segítsége nélkül el tudja a szájából távolítani. A teljes fogsor készítése, annak pótlása akkor válik szükségessé, amikor egyetlen fog sincs a szájban. Az ilyen fogpótlás a vákuumhatás tartja a helyén, viselése az első időkben kellemetlenségeket okozhat, amely később általában megszűnik és tökéletesen alkalmazkodik a szájban. A fogatlan állcsontgerinc folyamatos leépülése, sorvadása miatt a teljes lemezes fogsor 1-2 évenkénti alábélelése, 5-7 évenkénti cseréje válik szükségessé.
  Abban az esetben, ha a páciens rendelkezik néhány foggal, de azok száma nem elegendő a rögzített fogpótlás elkészítéséhez, úgy a részleges lemezes fogpótlás (részleges fogsor) alkalmazandó. Ez a fajta protézis fémlemezre készül, amely a fogíny színével egyező műanyag borítást kap. A kivehető részleges fogsor (az ún. fémváz) a maradék pillér fogakhoz rögzítése kapcsokkal, rejtett (kívülről nem látható) elhorgonyzási eszközökkel, illetve a megmaradt fogakra teleszkóp koronák segítségével történik. Az efféle fogpótlást lassan felváltják az implantációs technikák, egyre ritkább az alkalmazásuk a hétköznapi fogorvoslás során.
 1. A rögzített fogpótlás az alábbi anyagokból készíthető:
  A) Fémvázra égetett kerámia korona vagy híd

  Kizárólag nikkelmentes, vagy nemesfém (titán, palladium, arany) ötvözetet használunk a híd/korona vázát, stabilitását adó fémváz anyagaként. Sajnos hazánkban még mindig több helyen alkalmazzák az egyébként kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró, de egyre gyakrabban fémallergiát okozó nikkelt. Sorrendben úgy néz ki a beavatkozás, hogy a fogorvos először előkészíti a fogat, majd az arról vett lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát vagy hidat. A kerámia leplezés az előzőleg kiöntött, vagy számítógép segítségével kifaragott, esetleg elektroforézissel megalkotott vékony fémvázra kerül több rétegben, melyet magas hőfokon ráégetnek a fémvázra. Így a saját fogakhoz hasonló, természetes esztétikai hatást érhetünk el illetve ezen felül a fogpótlás helyreállítja az eredeti rágófunkciót, a megfelelő hangképzés lehetőségét, illetve az arc harmóniáját is.

  B) Fémmentes koronák, hidak

  Anyagösszetételét tekintve elsősorban cirkónium-oxidból, illetve préselt kerámiából készülnek. A cirkónium-oxid kerámia az utóbbi években került a koronák/hidak alapanyagaként kifejlesztésre, illetve számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik:

  • a cirkon legfontosabb tulajdonsága, hogy alapvetően nullára szorítja vissza az allergia kialakulását valamint fémet sem tartalmaz;
  • a belőle készített fogpótlás teljesen esztétikus, fogszínű emellett a cirkon mechanikai tulajdonságai a fémeknél sok szempontból jobbak;
  • a fényt átereszti, a cirkon fénydinamikája kiváló;
  • biológiailag semleges (bioinert), környezetbarát. A hőt és az elektromosságot rosszul vezeti, emiatt a lepedék nem tud rátapadni a cirkonra;
  • a cirkonból készített koronák, hidak mellett nem kell tartani íngyulladástól, az ínyszél idő előtti visszahúzódásától.

  Hátrányként tekinthetünk a cirkon árára, szemben a fémkerámiából készült társaiknál, de korszerűbb és esztétikailag magasabb értéket képvisel. A cirkon alkalmazásánál nincs, veszélye az esetlegesen kialakuló fémallergiának valamint az anyag nem színesíti el a fémszegély mellett az ínyszélt.

  Cirkonból ma már a fogpótlások mellett dentális implantátumok, illetve az implantátumba, a felépítmény rögzítésére szolgáló fejrészek is készülnek.

Héjkerámia

A porcelán héjkerámia, a veneer megoldást jelent azon esetekben, hogy ha kisebb problémák adódnak a fogak színével, esetleg formájával, töredezettségével vagy hézagok alakulnak ki. A héjkerámia vagy más néven veneer vékony réteget képez a fog felületén, melyet legtöbbször a felső frontális fogakon szokták alkalmazni, ezzel új, gyönyörű, esztétikus és teljes értékű mosolyt adva a páciensnek. Az anyag hosszú élettartama miatt, akár évekig viselhető. A forradalmian új szolgáltatásoknak köszönhetően a fényáteresztését is tudjuk változtatni, így adva vissza a tökéletes „Hollywood”-i mosolyt pácienseinknek.

A héjkerámia, veneer megsérülhet, ebben az esetben elszíneződhetnek a fogak, ezért javasolt időben konzultációt kezdeményezni a fogorvosukkal. A notórius fogcsikorgatás szintén felgyorsítja a pótlás kopását.

Barázdazárás

A fogszuvasodás sajnos a mai élet egyik velejárója. Kevésbé lehet odafigyelni arra, hogy fogbarát ételeket fogyasszunk a mindennapok során. Maga az eljárás, a barázdazárás növeli a fogak védelmét és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Mondhatjuk, hogy egyfajta védőréteget képezve a fogak barázdájában. Az őrlőfogak rágófelszínén lévő barázdákat feltöltjük egy mézszerűen folyékony fogszínű tömőanyaggal. Különösen a kisgyerekek fogainak védelmében ajánljuk ezt a módszert, hiszen ebben a korban törnek elő a kis- és nagyőrlő fogak, melyek barázdáinak lezárására, védelmére ez a módszer tökéletesen alkalmazható, megelőzve a későbbi kellemetlenségeket.

Nem elfelejtendő, hogy a fogszuvasodás megelőzésének és a fogak védelmének legfontosabb módja azonban a megfelelő szájhigiénia(fogápolás) és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Esztétikai fogászat

Az utóbbi évtizedekben a fogászat, azon belül is az esztétikai célú beavatkozások rendkívüli fejlődésen estek át. Újabbnál újabb technikai megoldások látnak napvilágot. Kijelenthető, hogy a fog funkcióját tekintve, mint esztétikai tényező is fontossá vált. Ezen maximalista elvárások következtében, valamint az esztétikai igények növekedésével az anyagok és a technika fejlődése az elmúlt évtizedek kutatásainak segítségével maximálisan lépést tudott tartani és hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Az esztétikai fogászatban fontossá vált a minőség, a külalak, a pontosság, illetve hogy a felhasznált anyagok, eljárások köre hosszú távon kiszolgálják a páciensek elvárásait. Már egyre kevesebb fémet használunk és az anyaghasználat tekintetében is trendváltás következett be. A ma használt anyagok közül is kiemelkedik a cirkon. A cirkon színező rendszer segítségével a kívánt fog árnyalat érhető el. Kiváló pontossága és nagy szilárdsága mellett egyedülálló esztétikai élményt nyújt. Napjainkban a cirkon testesíti meg mindazt a minőséget és a hosszú távú gondoskodás alapját, mint az elavult cromcobald, ami egyre inkább háttérbe szorul.