Egyéb szolgáltatások

  • Éber szedáció
  • Állkapocsízületi problémák kezelése
fogászati ellátás

Kezelések

éber szedáció

Éber szedáció

Éber szedáció alatt azt az állapotot értjük, amikor a páciens nyugalmi állapotban van, emlékezete sokszor homályos vagy kiesik, de mégis éber annyira, hogy az orvos utasításait képes legyen végrehajtani.

Állkapocsízületi problémák

Állkapocsízületi problémák kezelése

Az állkapocs ízületi problémák a legnehezebben kezelhetők közé tartozik a fogászat területén. Elsősorban stressz betegségről van szó: túl precíz, maximalista, szorongással küzdő emberek…

Éber szedáció

Éber szedáció alatt azt az állapotot értjük, amikor a páciens nyugalmi állapotban van, emlékezete sokszor homályos vagy kiesik, de mégis éber annyira, hogy az orvos utasításait képes legyen végrehajtani. Kifejezetten azok számára ajánlott, akik pánik közeli állapotba kerülnek, ha a kezelés elkezdődik vagy már a puszta gondolatától is, így gyógyszerek nélkül nem lennének képesek elviselni azt. Sok páciensem számol be arról, hogy a fogorvosi beavatkozásoktól való pánikszerű félelmük gyermekkorukból ered, amikor is kötelező iskolai fogászatra vitték az iskolás gyerekeket. A legtöbb esetben ezeken az iskola fogászati beavatkozásokon érte őket valamilyen rossz élmény, amelyen nem tudtak túljutni még felnőtt korukban sem.

Az éber szedáció lényege, hogy a kezeléseket egy nyugtató koktél mellett végezzük el. Az agy veszélyhelyzetben rengeteg adrenalint képes termelni, ami egy ösztönös reakció. Amennyiben a megtermelt adrenalin elér egy szintet, életbe lép az “agyi blokk”. Ez bizonyos embereknél azt is jelentheti, hogy teljesen mindegy mennyi érzéstelenítőt kap az illető, az érzéstelenítés nem biztos, hogy sikeres lesz. Sok esetben a páciens képes végig érezni a fájdalmat a kezelés folyamán, függetlenül attól, hogy az orvos jól végzi-e a dolgát az érzéstelenítés terén vagy sem. Ugyanakkor, ha nyugodt állapotba tudjuk hozni a beteget – ami lehetséges gyógyszerekkel, vagy egyéni technikákkal, mint például az önkontroll vagy a meditáció – ugyanaz a módszer teljes érzéstelenítés mellett könnyedén végbemehet.

Az éber szedációt rendelőnkben külön aneszteziológus végzi, előre leegyeztetett időpontban. A szedációnak is vannak fokozatai. Első lépcsője, ha csak 1-2 nyugtató tablettát használunk, amihez nem feltétlen van szükség szakemberre. Második fokozat a tablettás és vénás nyugtatók együttes alkalmazása. A harmadik, ha az előző kettő mellett még nitrogén-dioxidot (nevetőgázt) is alkalmazunk.

Sajtószoba

Éber bódítással segíti félős betegeit Dr. Görög Gábor

A nagyobb fogászati beavatkozástól rettegők számára jó hír, hogy éber szedáció teszi elviselhetőbbé a kezelést a GGDent Fogászati és Implantációs Központban, ahol a legmodernebb implantációs eljárásokat alkalmazzák.

éber szedáció
fogfájás

állkapocsízületi problémák kezelése

Az állkapocs ízületi problémák a legnehezebben kezelhetők közé tartozik a fogászat területén. Elsősorban stressz betegségről van szó: túl precíz, maximalista, szorongással küzdő emberek, cégvezetők rendszeres betegsége, de vehetjük példaként a jelenleg aktuális Covid járványt is, ami a legtöbb emberből bizonytalanságot, aggodalmat vált ki. Ennek eredményeként rengetegen jelentkeztek hasonló problémával az utóbbi időben.

Ezen felül nagyon sok ember jelenik meg nálunk olyan fájdalmakkal, melyeket nem képes definiálni. A legtöbb esetben nincs semmi baj az illető fogaival, reggelenként viszont rendszeresen fáj a nyaka, tarkója, halántéka, rosszul alszik, éjszaka vagy akár nappal is csikorgatja, szorítja fogait, esetenként fülbe sugárzó fájdalma van. Ilyenkor elsődleges feladatunk, hogy megértsük, hogyan is működik a rágó szerkezet. Tulajdonképpen egy kétoldali ízületről van szó, amelyek együtt egyetlen csontot tartanak. Ez így már jelentősen korlátozza az állkapocs mozgathatóságát. Tovább bonyolítja a szerkezetet, hogy a fogak határozzák meg azt, mennyire képes egy ember közel helyezni az alsó állcsontot a felsőhöz. Ha az alsó és felső fogak “túl közel vannak egymáshoz” vagy egész egyszerűen hiányosak, az állkapocs ízületi fej és ízületi vápa is közel lesznek egymáshoz. Ez számos problémát von maga után, például izomfájdalmat, fejfájást, ízületi fájdalmat, az ízület ropogását, kopását sokszor oly mértékben, hogy a páciens bizonyos idő eltelte után már képtelen a rágásra. Ilyen helyzetekben a konzervatív terápia jöhet szóba. Használhatunk harapásemelőket, koronákat magasításként, alkalmazhatunk fogszabályozást stb.

A cél, hogy megállítsuk az ízület degeneratív folyamatait és elérjünk egy kényelmes állapotot, melyben a páciens állkapcsa nyugalmi helyzetben van és így képes regenerálódni. Sajnos egy tönkrement ízületet vagy görcsös izmot nem lehet napok vagy hetek alatt rendbe hozni, ellenben hosszabb idő elteltével lehetséges javítani a páciens életminőségén.