Fogágy­betegségek kezelése

  • Szájhigiénés tanácsadás
  • Fogkőeltávolítás
  • Kürettálás
fogfehérítés

Kezelések

Szájhigiénés tanácsadás

Szájhigiénés tanácsadás

A fogágybetegségek kezelésének első lépcsője. Sajnálatos módon a páciensek többségének még soha senki nem mutatta meg, milyen lépésekből áll a napi rutin szájápolás.

fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás

A fogkő azon baktériumok megkövesedett tömege, melyek több napon keresztül nincsenek fizikális súrolás által eltávolítva a fog felszínéről.

kürettálás

Kürettálás

A fogágybetegségek az idősödő generáció betegsége, azonban a jelei már 30 éves korban vagy szélsőséges esetekben korábban is megmutatkoznak.

Szájhigiénés tanácsadás

A fogágybetegségek kezelésének első lépcsője. Sajnálatos módon a páciensek többségének még soha senki nem mutatta meg, milyen lépésekből áll a napi rutin szájápolás. Így hiába az akár napi ötszöri fogmosás, ha az egész mit sem ér…

Rendelőnkben szájhigiénés tanácsadással igyekszünk segíteni a pácienseket annak érdekében, hogy el tudják sajátítani és be tudják építeni a napi rutinba azt a fogmosási technikát, amivel képesek lesznek a fogászati beavatkozások után fenntartani a megfelelő tisztaságot. A fogkőeltávolítás alkalmával igyekszünk interaktív módon megmutatni a módszereket.

szájhigéniás tanácsadás
fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás

A fogkő azon baktériumok megkövesedett tömege, melyek több napon keresztül nincsenek fizikális súrolás által eltávolítva a fog felszínéről. Az íny mellett vagy alatt megjelenve irritálják azt, melynek következtében az íny sorvadásnak indul. Ez néhány év alatt a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogkő eltávolítását alapvetően félévente javasoljuk megismételni, de sok páciens esetében gyakrabban, például betegség vagy a nem megfelelő fogmosási technika miatt. A fogkőeltávolítást rendszerint oktatással is egybevonjuk, hiszen ez képezi az alapját annak, hogy a páciens képes legyen saját fogsorát tisztán tartani.

Kürettálás

A fogágybetegségek az idősödő generáció betegsége, azonban a jelei már 30 éves korban vagy szélsőséges esetekben korábban is megmutatkoznak. Fontos megemlíteni, hogy ezekben az esetekben egy tönkrement állapotot igyekszünk helyrehozni, tehát sok esetben komplex a kezelés és az első vizsgálatig semmilyen konkrét beavatkozást nem tudunk megfogalmazni a páciensünknek. Ilyen esetekben kezelés sorozatról beszélünk, hiszen ez egy visszatérő probléma. A kezelések közt több hét telik el, mely esélyt ad a páciens saját szöveteinek a gyógyulásra. Legtöbb esetben a gyógyulás mértéke határozza meg a következő lépésünket. Sokszor a páciens a családi hátterét okolja a sorvadásért, de sajnos ez csak kisebb részt igaz. A sorvadás valós oka a legtöbb esetben a szájhigiénében és az életmódban keresendő.

fogágybetegség, kürettálás

A legalapvetőbb parodontológiai kezelés a fogkőeltávolítás. Ennek rendszeressé tételével a legtöbb fogágybetegség elkerülhető, hiszen ha az ember szája, foga, ínye tiszta, az arra feltapadó baktériumok romboló hatása nem tud érvényesülni, vagy ha igen, nem gyorsabban, mint amennyire öregszünk. (Részben tehát ez egy természetes folyamat elharapózott változata). Abban az esetben, ha a páciens időben veszi észre a fogak lazulását vagy éves kontrollon mutatkozik egy-egy enyhe jele a betegségnek, a kezelések egyszerűek, gyorsak, könnyen kivitelezhetők lesznek, mindössze a rendszerességre kell ügyelni. Ha viszont már évek óta nincs megfelelő karbantartás, mérlegelnünk kell, melyek azok a fogak, amik megmaradhatnak és melyek azok, amelyek nem.

fogágybetegség

Általában a kezelések első fele a nehezebb, hiszen akkor dönti el a páciens, hogy szeretné rendbe tenni a fogait és ilyenkor következik első lépésként – kisebb problémáknál apró, nagyobbaknál természetesen nagyobb – szükséges sebészet. Ez lenne a kürettálás, ami a gyökérfelszín simítását jelenti. Helyi érzéstelenítést követően a gyökérfelszíneket különböző eszközökkel végigkaparjuk oly módon, hogy a fertőzött rétegeket eltávolítjuk. Ezzel újabb esélyt adunk, hogy az íny visszatapadjon eredeti helyére és az alatta levő lebontódott csontszövet regenerálódhasson. Ezeknek ismétlésére ritkán kerül csak sor. Amikor már a kezdeti kürettálás megtörtént életbe lép a nyomonkövetési fázis, ahol apró, fájdalmatlan kezelésekkel igyekszünk “karbantartani” az elért állapotot.

Sok esetben évekbe telik, mire szükségessé válik egy újabb kezelés, de kifejezetten nagy defektusoknál néhány havonta végzünk valamilyen beavatkozást, hogy az eredményt fenn tudjuk tartani. A páciens fogainak jövője ehhez hasonló esetekben a regenerációs képességén is nagymértékben múlik. A dohányzás például jelentős akadályozó tényező, mérséklése mindenképp előny ilyen beavatkozások elvégzésekor és az azt követő időszakban is.

Sajtószoba

Megfelelő kezeléssel lassítható az ínysorvadás

A fogágybetegség vagy ínysorvadás valójában csontsorvadást jelent, és sajnos az élet velejárója.

Délmagyarország, 2019.10.18., 109/234. 

fogkőeltávolítás után