Szájsebészet

  • Fogeltávolítás
  • Bölcsességfog műtétek
  • Gyökércsúcs resectio
  • Ciszta eltávolítás
  • Csontpótlás
érzéstelenítés

Kezelések

fogeltávolítás

Fogeltávolítás

A beavatkozás alatt értjük az egyszerű (klasszikus) vagy bonyolultabb foghúzásokat. Általában helyi érzéstelenítésben végezzük és a fogakat néhány mozdulattal távolítjuk el.

szájsebészet, fogszabályozás

Bölcsességfog műtétek

A bölcsességfog nagyon sok embernek okoz problémát az élete során. Akinek gyakran gyullad be, vagy kezd el szuvasodni a bölcsességfoga, érdemes lehet kivetetni.

Gyökércsúcs resectio

Gyökércsúcs resectio

A gyökércsúcs resectio az utolsó lehetőség ami egy gyökérkezelt fog megmentését szolgálja. Ha a gyökértömést lehetséges korrekten kivitelezni és ennek ellenére a foggyökér csúcsán gyulladás…

Ciszta eltávolítás

Ciszta eltávolítás

A ciszták gócpontok a szervezetben. Egy baktérium tömeg alkotta hólyag, ami hámmal bélelt azért, hogy a szervezet védekezhessen a kórokozók ellen és azok ne kerülhessenek be a véráramba.

Csontpótlás

Csontpótlás

Sok páciensnél előfordul, hogy addig halogatja fogainak a rendezését, a szükséges fogászati beavatkozásokat és esetleges húzásokat, hogy a végén maga a csont állapota is megromlik, ami tartó csontként funkcionált volna egy esetleges fogbeültetés esetén.

fogeltávolítás

Fogeltávolítás

A beavatkozás alatt értjük az egyszerű (klasszikus) vagy bonyolultabb foghúzásokat. Általában helyi érzéstelenítésben végezzük és a fogakat néhány mozdulattal távolítjuk el. A páciens kérésére éber szedációt is alkalmazhatunk. Egy vagy több fog eltávolítása is megoldható, az egyszerre kihúzandó fogak számában nincs limit. Azonban adódhatnak olyan esetek, amikor az érzéstelenítő mennyisége miatt nem lehet egyszerre mindkét oldalon elvégezni a beavatkozásokat.

Bölcsességfog műtétek

A bölcsességfog nagyon sok embernek okoz problémát az élete során. Akinek gyakran gyullad be, vagy kezd el szuvasodni a bölcsességfoga, érdemes lehet kivetetni, így a jövőben nem okoz problémát. Eltávolítása alapvetően kétféleképpen történik:

  1. Megfelelő hozzáférés esetén a fog érzéstelenítést követően fogóval eltávolítható.
  2. Ha a fog bedől, elszuvasodott, töredezett, vagy egyéb nehezítő körülmény áll fenn, akkor szájsebész tudja a megfelelő módon eltávolítani.

A fogak eltávolítása érzéstelenítéssel történik, a páciens a beavatkozás közben nem érez fájdalmat. Minden esetben legalább egy panoráma röntgen szükséges a beavatkozás előtt, bizonyos esetekben kiegészítésként CT felvétel is kellhet, hogy a kockázatokat kellőképp fel tudjuk mérni.

Bölcsességfog műtétek
Gyökércsúcs resectio

Gyökércsúcs Resectio

A gyökércsúcs resectio az utolsó lehetőség ami egy gyökérkezelt fog megmentését szolgálja. Ha a gyökértömést lehetséges korrekten kivitelezni és ennek ellenére a foggyökér csúcsán gyulladás vagy ciszta jelentkezik, sebészeti módszerrel egy egyszerű, nagyjából tíz perces beavatkozással a fog gyökerének a végét eltávolítjuk, kitakarítva ezzel a gyulladás üregét is.

A beavatkozás akkor jelentős, ha már egy meglevő hidat, pótlást – egy gyulladt fog miatt – szeretnénk megmenteni lehetőleg úgy, hogy a koronát vagy felépítményt nem cseréjük le. A beavatkozás sikere nagymértékben függ a korábban elkészített gyökértöméstől.

Ciszta eltávolítás

A ciszták gócpontok a szervezetben. Egy baktérium tömeg alkotta hólyag, ami hámmal bélelt azért, hogy a szervezet védekezhessen a kórokozók ellen és azok ne kerülhessenek be a véráramba. Ez egy alapvetően krónikus, fájdalmatlan elváltozás, de alkalomadtán akut gyulladás miatt bedagadhat, fájdalmas lehet.

A ciszta kialakulásának több oka is lehet, a fogászatban legtöbb esetben a fogbélelhalás okozza. A szükséges beavatkozás többnyire a gyökérkezelés. Tekintve, hogy a kórokozók a fog belsejéből erednek, annak kitakarítása a ciszta méretének csökkenéséhez vezet. Amennyiben ez nem elég, vagy a ciszta méretileg túl nagy, műtéti úton távolítjuk el, esetleg drenáljuk, annak érdekében, hogy a szervezetnek könnyebb legyen legyőzni a kórokozókat.

fogfájás
Csontpótlás

Csontpótlás

Sok páciensnél előfordul, hogy addig halogatja fogainak a rendezését, a szükséges fogászati beavatkozásokat és esetleges húzásokat, hogy a végén maga a csont állapota is megromlik, ami tartó csontként funkcionált volna egy esetleges fogbeültetés esetén. Ennek felderítésében első lépésként egy CT panorámakép készül. A felvétel alapján dönt a fogorvos a csontpótlás szükségességéről és a beavatkozásról.

Csontpótlásra abban az esetben kerül sor, ha egy implantációhoz nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont. Ilyenkor különböző, egyedi technikákkal megnöveljük a volument. Sikeres csontpótlás után ebbe a pótolt rétegbe már beültethető az implantátum és megkezdődhet a fogpótlási folyamat. A legtöbbször 4-6 hónapot kell várni a csontpótlás után a gyógyulásra, más esetekben viszont sikerülhet az implantációval egyidőben kivitelezni magát a csontpótlást. Ez sok mindentől függhet, mint például a páciens alkatától, szokásaitól, nemétől, kórelőzményeitől, stb. Amennyiben lehetséges, a csontpótlást szeretjük elkerülni. Az implantálás minden esetben akkor a legjobb, ha a saját élő csontját használjuk a betegnek. A csontpótló anyaga szintetikus, humán, vagy állati eredetű, de a legfontosabb, hogy élettelen csontról beszélünk. Így a beültetés után körülbelül egy évig nincs megfelelő keringése, ami esélyt adhat a fertőzéseknek.

A kockázat lehetősége esettől függően átlagosan 20%, de egészen extrém esetekben akár 60% is lehet. Kétségtelen azonban, hogy nagyon sok páciensnél teljesen esélytelen lenne a fogbeültetés csontpótlás nélkül.