Implantológia

 • All-on-six implantáció
 • Hagyományos implantáció
 • Digitális implantáció
 • Sinus lift
 • Extrém implantációs esetek
implantáció

Kezelések

all on six implantáció

All-on-six implantáció

Fogászatunk vezető szolgáltatása az azonnali fogimplantáció – más néven All-on-six implantáció -, mely a ma elérhető legmodernebb fogászati implantációs eljárásnak minősül.

implantológia

Hagyományos implantáció

A fogak elvesztése vagy esztétikai állapotának megromlása mindenkit megvisel. A rágás nehézkesebbé válhat és esztétikailag sem mutat pozitív képet…

digitális implantáció

Digitális implantáció

Az implantáció egyik legprecízebb módja. Sok olyan lehetetlennek tűnő esetet tudunk vele megoldani, ahol például egy ideg közelsége nem tenné lehetővé a szabad kezes műtétet.

Sinus lift

A felső állcsont esetében alkalmazható eljárás. Akkor van rá szükség, ha egy felső hátsó fog eltávolítása után az állcsontgerinc elvékonyodik, vagy vertikális magassága összeesik.

fogászati beavatkozás

Extrém implantációs esetek

A fogászati implantáció néhány évtizedes múlttal rendelkezik. Akiknek a kezdetekkor ültettek még be fogászati implantátumot, mostanra a legtöbbjüknek problémáik adódnak…

All-on-six implantáció

Fogászatunk vezető szolgáltatása az azonnali fogimplantáció – más néven All-on-six implantáció -, mely a ma elérhető legmodernebb fogászati implantációs eljárásnak minősül. Minőségi és komfortos fogpótlás minden páciensnek, akinek teljes foghiánya, vagy több, egymás melletti hiányzó foga van. Az eljárás lényege, hogy az implantátum beültetése után néhány nappal az ideiglenes fogpótlás fix, csavaros rögzítéssel a helyére kerül.
A masszív rögzítésnek köszönhetően a fogak azonnal terhelhetők.

Mindössze 4, 5 vagy 6 implantátumon helyezkedik el a teljes fogsor. Az implantáció elvégezhető kedvezőtlen csontkínálat esetén is.

A gyógyulási idő lejártát követően az ideiglenes fogsor műtéti eljárás nélkül egyszerűen lecsavarozható, az új, végleges pótlás elkészülte után pedig egyszerűen felcsavarozható. Konzultációnk és egyénre szabott kezelési tervünk ingyenes. Várjuk jelentkezését!

hagyományos implantáció

Hagyományos implantáció

Fogimplantátum

A fogak elvesztése vagy esztétikai állapotának megromlása mindenkit megvisel. A rágás nehézkesebbé válhat és esztétikailag sem mutat pozitív képet, hiszen sokan azt hihetik, hogy nem törődik a páciens fogainak ápolásával.

Az implantációs eljárások rendelőnk fő tevékenységi területe. A részleges vagy kivehető fogpótlási módszerek gyakran okoznak különböző nehézségeket étkezés vagy beszéd közben. Ezek kiküszöbölhetőek implantátumok beültetésével. Funkcionálisan és esztétikailag is hosszú távú, biztos megoldást jelent a fogimplantáció. Fogászati rendelőnk forradalmian új, precíz és innovatív módszerekkel dolgozik. Igyekszünk továbbá a szakma legújabb módszereit elsőként alkalmazni.

A fogimplantátum alapanyagai

Fogászatunk mindig egyénre szabott megoldást kínál, ezért már az alapanyagok kiválasztásánál is arra törekszünk, hogy azok a végeredmény szempontjából a legesztétikusabbak, legpontosabbak és megfelelő árnyalatúak legyenek.

Csak a legjobb alapanyagokkal dolgozunk. Az általunk használt implantátumok tiszta titánból készülnek és felületkezeltek, ezzel biztosítják azt, hogy a lehető legtökéletesebben és hosszú távon képesek legyenek összekapcsolódni a páciens saját csontozatával. Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, jól használható és szép, mint az eredeti fogak. A modern fogpótlástani módszer a műfoggyökér (fogorvosi implantátum) beültetésével és az arra helyezett felépítménnyel pótolja a hiányzó fogakat.

Mi az a fogimplantátum?

A fogorvosi implantátum olyan biokompatibilis anyagból készített műgyökér, amit az állcsontba ültetünk. Egy belecsavarozott felépítmény segítségével korona, híd, vagy egyéb fogpótlás rögzítése a cél, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetünk be. Ezt, mint műgyökeret használjuk fel.

Az implantátumok anyaga a legtöbb esetben gyógyászati célra előállított tiszta, ötvözetlen, ötös tisztaságú titán. Ez azt jelenti, hogy ha a páciensnek allergiája van több különböző fémre, aggodalomra még akkor sincs semmi ok, mivel a titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet. A több tíz éves implantológiai kutatás és tapasztalat alapján kifejlesztett implantátumok teljesítik a felállított legmagasabb európai követelmény rendszert. Helyes implantátum beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel, az implantátum élethosszig is szolgálhat.

Kinek javasolhatóak a fogászati implantátumok?

Minden olyan betegnek javasolható a fogászati implantátum beültetés, aki ezt a megoldást választja, kizáró okok nem állnak fenn és kész vállalni a kezelőorvos által javasolt szájhigiénés szabályok betartását.

Rizikófaktornak tekinthető tényezők:

 • túlzott alkoholfogyasztás
 • drogfüggőség
 • erős dohányzás
 • bizonyos gyógyszerek

Kiknek jár kockázattal a fogimplantátum beültetése?

Bizonyos betegségek sajnos csökkenthetik az implantátum beültetésének sikerességét. Ilyenek például:

 • a nem kezelt cukorbetegség
 • súlyos szív- és érrendszeri betegségek
 • csontbetegségek (bizonyos biofoszfonát tartalmú gyógyszerek)
 • nagymértékű csonthiányok
 • tumorok

Nem végezhető implantátum beültetés az állcsont növekedésének befejezése előtt (kb. 18 éves korig).

A fogimplantátum beültetésének a lépései

 1. Egy előzetes és ingyenes konzultáció során feltérképezzük, hogy megtörténhet-e az implantátum beültetése. Minden esetben figyelembe vesszük a kedves beteg érdekeit, de számunkra is az a legfontosabb, hogy komplikációmentes beavatkozást hajtsunk végre. A vizsgálat két részre bontható:
  • A fogorvosi vizsgálat során a fogorvos felméri az állcsont adottságait a beültetés szempontjából. A felmérés során további információkat nyerhetünk a páciens állapotáról CT felvétel segítségével. Ezen információk alapján kerül meghatározásra a fogpótlás pontos elhelyezkedése, illetve kerül kiválasztásra a fogimplantátum fajtája.
  • A kiválasztott fogimplantátum típusától függően sor kerülhet általános orvosi vizsgálatra. Az általános orvosi vizsgálat során a páciens háziorvosi-, szakorvosi- illetve laboreredményei alapján lehet mérlegelni a beavatkozás kockázatait.
 2. A vizsgálat után a páciens egy részletes kezelési tervet kap.
 3. Megtörténik az implantológiai műtét, majd jön a gyógyulási idő szakasza, ami rendszeresen 4-6 hónap.
 4. A gyógyulási időt követően kontroll, majd elkészül a protetikai felépítmény.

A fogpótlás után

A beültetés hosszú távú sikeressége és legfontosabb feltétele a száj tisztán tartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A GGDent fogászat javaslata szerint évente egyszer legalább szükséges kontrollvizsgálaton megjelenni az implantátumos fogpótlás behelyezését követően.

Fontos tudnia a páciensnek, hogy ha időközben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzen ellenőrző vizsgálatra! A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, megvizsgálja a fogpótlás állapotát és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítása a fogpótlás felületéről).

Milyen típusú fogimplantátumot válasszak?

Magyarországon évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a fogászati implantátumok forgalmazása. A piacon jelenleg több mint 50 féle implantátum márka érhető el. Fontos tudni, hogy nem minden orvosnak van meg minden implantátum rendszerhez a megfelelő eszközparkja.

Az implantátum márka kiválasztása évtizedekre szól, egyben azt is jelenti, hogy a páciens későbbi javítási munkák miatt nem biztos, hogy igénybe fogja tudni venni – például költözés miatt – más fogorvosok szolgáltatását. A rendszer kiválasztásánál ezért fontos szempontunk volt a kompatibilitás. Vagyis olyan rendszert választottunk, amely jelenleg a világon a leggyakrabban használt implantációs márka eszközeivel kompatibilis.

Az implantációs rendszer alkalmazásával, illetve a beteg és az orvos kooperációjával megvalósítható a természetes és teljesen élethű fogakhoz hasonló fogpótlás, mely hozzájárul a mindennapi komfortérzet kialakításához, fenntartásához. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fogpótlás nem csak esztétikai jellegű korrekció, hiszen a fogsorban bekövetkezett fogvesztés, hézag eredményeképpen a meglévő fogak elcsúszhatnak, elmozdulhatnak egymástól, lehetőséget adva ezzel több fogat érintő negatív változásnak.

Az Implantációs Rendszer sikerességét és népszerűségét az a 150 fajta fogorvosi implantátum alkalmazása igazolja, amelyekből világszerte évente több ezer darab kerül beültetésre. Ezen korszerű termékek alkalmazásával elért kiváló eredmény széles körű elismerést hozott mind a fogbetegek, mind a fogorvosok számára.

Főbb szempontok:

 • minőség
 • felületkezeltség
 • szilárdság, rugalmasság
 • jó biokompatibilitás, tökéletes összhang az emberi csontszövettel
 • technikai lehetőségek a rendszeren belül, vagyis mindenki számára
 • legyen valamilyen lehetőség
 • illeszkedés, pontosság
 • kompatibilitás más rendszerekkel
 • ár-érték arány maximalizálása

Milyen előnyökkel rendelkezik a fogorvosi implantáció, fogpótlás?

A fog implantáció alkalmazásának a rövid sorközi foghiányok esetén az előnye, hogy az elvesztett fog gyökerének helyére implantátum kerül beültetésre, és erre épül fel a fogpótlás. Míg a fogpótlás hagyományos módszerekkel (sajnos) csak a szomszédos teljesen ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg.

Abban az esetben is megoldást kínál az implantáció rögzített fogpótlás készítésére, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges vagy kivehető fogpótlás készítésére lenne lehetőség. Az implantáció fő előnye azon kívül, hogy kiváló esztétikai hatást nyújt, az, hogy a fogpótlás az implantátum révén nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet tesz lehetővé, valamint nagymértékben fokozza a biztonságérzetet.

Az implantáció előnye teljes foghiány esetén, hogy mint egy pillér, többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére, megtámasztására: egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítő elemek segítségével az implantátum a kivehető fogpótlás helyben tartására szolgálhat (ún. gömbfejű retenciók, vagy retenciós rudazat segítségével), másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített fogpótlás (körhíd vagy ún. overdenture fogpótlás) is készíthető.

Előnye, hogy teljes mértékben figyelembe vehetők az egyéni kívánságok és lehetőségek. Az implantációs eljárásnál abban az esetben, amikor saját fogakra és/vagy implantátumokra készül a fogpótlás, a rögzítés történhet hagyományos módon beragasztással, vagy a fogorvos által eltávolítható módon, csavarozással. Elemeinek segítségével az implantáció vagy fogpótlás a legkorszerűbb anyagokból, illetve technológiával készíthető el, amely biztosítja a kívánt komfortérzetet, és a magasabb életminőség megvalósulását.

Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Az implantátum nagy tisztaságú titánból készül, amelynek különleges biológiai tulajdonsága az, hogy a csont képes összeépülni, összeintegrálódni vele.

Előfordulhat-e allergia vagy daganat elfajulása az implantációval kapcsolatban?

A szakirodalomban nincsen szó semmilyen allergia vagy daganat elfajulásról az implantáció, implantátum beültetése kapcsán, amelynek egy stabil vegyület, a titán-oxid alkotja a felszínét. Helyesen megválasztott implantátum beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett implantátum felépítménnyel az implantációs rendszer élethosszig szolgálhat, és nem kell daganatos megbetegedésre számítani.

Digitális implantáció

A digitális implantációról

Az implantáció egyik legprecízebb módja. Sok olyan lehetetlennek tűnő esetet tudunk vele megoldani, ahol például egy ideg közelsége nem tenné lehetővé a szabad kezes műtétet. Egy digitális CT felvétel után a műtét tervezése számítógépen történik. A  digitálisan tizedmilliméteres pontossággal elhelyezett implantátum számára egy 3D nyomtató olyan sebészeti segédeszközt nyomtat, ami meghatározza az implantátum furat irányát és mélységét. A  furat előkészítése és az implantáció így egy néhány milliméteres ínyseben át történik, ehhez lesz a későbbiekben a pótlás rögzítve.

A folyamat a következőkben foglalható össze:

1. Orvosi konzultáció
Fogorvosa tájékoztatja Önt a kezelés és a Sebészeti Guide részleteiről.

2. 3 dimenziós diagnosztika
A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

3. Számítógépes műtéti tervezés
A CT felvétel alapján fogorvosa nyugodt körülmények között, számítógépen megtervezi az implantációs beavatkozást. A tervező programnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csontmennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését. A készüléket megrendeljük, néhány héten belül a rendelőnkbe szállítják.

4. Implantációs beavatkozás
A műtéti terv alapján készült egyedi műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek valamint, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés.

5. Kész fogpótlás
Az optimális pozícióba beültetett implantátumra a gyógyulási időt követően fogorvosa elkészíti a lehető legideálisabb fogpótlást.

Sinus Lift

A felső állcsont esetében alkalmazható eljárás. Akkor van rá szükség, ha egy felső hátsó fog eltávolítása után az állcsontgerinc elvékonyodik, vagy vertikális magassága összeesik.

A felső természetes fogak általában három gyökérrel rendelkeznek. A gyökerek, hasonlóan egy háromlábú szék lábaihoz, divergálnak. Az arcüreg alja gömbölyded módon besimul a gyökerek közé, így a fogak gyökerei térben elkerülik azt. Ha eltávolítjuk a fogat, a csontozat a gyógyulás során veszít térfogatából, sokszor az arcüreg javára.  Így vannak esetek, amikor nem marad annyi csont, hogy az eltávolított fog helyére egy teljes értékű, körülbelül 10 mm-es implantátumot be tudjunk ültetni. Ilyenkor egy speciális eljárást alkalmazva óvatosan felemelve az arcüreg alján levő nyálkahártyát, szintetikus csontot juttatunk be (csontpótlás) és azzal töltjük fel az arcüreg alapját, ami a későbbiek során átalakul saját csonttá és képes lesz az implantátum megtartására.

Az arcüreg emelésnek két típusa van: zárt és nyitott. A zárt emelés akkor lehetséges, ha a csont vastagsága eléri a minimum 5 mm-t. Nagyjából néhány perces beavatkozás során elég egy kb. 3 mm-es fúrt lyukon keresztül az arcüreg alapját néhány mozdulattal feljebb helyezni. A csontpótló mennyisége ilyenkor minimális és be lehet juttatni a korábban említett apró résen keresztül. Ha van rá lehetőség, mindenképp javasolt ezt választani. A kockázatok kisebbek és a csontpótló mennyisége is kevesebb, több a saját csont így a siker esélye meglehetősen nagy.

Amennyiben a megmaradt csont 5 és 0 mm között van, az emelést nyitott arcüreg műtéttel kell megoldani. Ebben az esetben az arcüreget feltárva, bejutunk az üregbe és nagyobb mennyiségű csontpótlót juttatunk be. Az implantációt néha azonnal de esetenként késleltetve csak hónapok múlva helyezzük be. Mindez annak a függvénye, hogy a meglévő csont milyen minőségű és mennyire erős. Minél rosszabb a csontozat, annál nagyobbak a kockázatok.

Érdemes tudni, hogy a sinus lift, mint beavatkozás körülbelül 30 éve került fel a szájsebészeti beavatkozások listájára, amikor az implantáció „általános” beavatkozássá vált. Ekkor még függőleges implantátumokat ültettek be és egyenes fejrészeket tettek rá, mert ez volt az, ami rendelkezésre állt. Tehát a beavatkozás általában a klasszikus implantációs esetekhez kapcsolódik, mint egy szükséges kiegészítő, kizárólag abban az esetben, ha nincs más opció. Az esetek nagy részében az orvosok is szeretik elkerülni, ezt bizonyítja, hogy ki is fejlesztettek újabb technológiákat, melyek fejlettebb alkatrészekkel és eljárásokkal sok esetben elkerülhetővé tették ezt a beavatkozást.

sinus lift

Extrém implantációs esetek

A fogászati implantáció néhány évtizedes múlttal rendelkezik. Akiknek a kezdetekkor ültettek még be fogászati implantátumot, mostanra a legtöbbjüknek problémáik adódnak: tönkrement fogpótlás, meglévő csontozat elsorvadása vagy egyszerűen csak a fogak eltávolítása után már nincs annyi csontozat, ami felhasználható lenne egy esetleges újbóli implantációhoz. Ilyenkor a legtöbb fogászati rendelőben egy vizsgálat után megállapítják, hogy a páciensnek nem elég a csontja és emiatt nem implantálható. Vagyis jöhet a régimódi teljes kivehető fogpótlás, ami persze egyáltalán nem tetszik az elszenvedőjének.

Rengeteg páciensünk érkezett már hozzánk ilyen problémával. Viszont nem kell elkeseredniük, ugyanis ha rendelkezésre áll egy megfelelő eszközpark, úgy minden esetre lesznek lehetséges variációk. Ilyenkor szinte biztosan nem lehet a hagyományos módszerekkel megfelelő eredményt elérni, így igyekszünk olyan technikákhoz nyúlni, melyek eltérő tulajdonságaik miatt további lehetőségeket nyitnak meg előttünk. A következő módszerekkel illetve azok kombinációival tudunk dolgozni:

1. Csontpótlás
Sajnos egyre több esetben tapasztalunk csontdefektusokat. Ezek okai közt szerepelhet a korábbi fog gyulladása, a vékony testalkat, a nagy és öblös arcüregek stb. A csontpótlás általában, mint kiegészítő szerepel a beavatkozások körében és kizárólag akkor alkalmazzuk, amikor nincs más választásunk. Ennek oka, hogy az élettelen, keringés nélküli granulátumok könnyen fertőződhetnek a szájflóra által, így a csontpótlás sikertelen lehet. Rendelőnkben szintetikus csontpótlókat alkalmazunk.

2. Részleges kivehető pótlás implantátummal
Sok esetben megoldást jelenthet, mert a fix fogművekkel ellentétben itt az implantátumokat bárhová tehetjük, ahol megvan a megfelelő mennyiségű csont. Példának okáért, ha a metsző fogak helyén nincs elegendő, de a hátsó régióban kétoldalt igen, akkor az implantátumok és a rögzítő mechanizmus kétoldalt a hátsó régióban kerül majd kialakításra.

3. Vékony- vagy Tűimplantátumok
Azon pácienseknek, akiknek nagyon vékony a rendelkezésre álló csontjuk a fogbeültetéshez, az átlagos méretű fogimplantátumok nem alkalmazhatók. Léteznek azonban ún. tűimplantátumok, melyek a hagyományos méretűekhez képest jóval vékonyabbak, így ezekben az esetekben megoldást nyújthatnak és lehetővé tehetik a fogbeültetést.

4. Döntött implantáció, szögtört fejjel, csavaros rögzítéssel
Esetenként előfordul, hogy egy-egy döntött implantátummal el lehet kerülni a csontpótlást, például arcüregnél vagy orrüregnél. Kifejezetten szimpatikus, hogy csontpótlás helyett az implantátum teljes hosszában saját csontban helyezkedik el, hiszen a kockázatok ilyenkor minimálisak és a stabilitása is tökéletes, lévén a teljes felszín összekapaszkodik a csontozattal.

A képen: bal felső 6-os implantátum döntött irányban behelyezve, az arcüreget épp hogy csak elkerülve.

Döntött implantáció, szögtört fejjel, csavaros rögzítéssel

Döntött implantáció, szögtört fejjel, csavaros rögzítéssel

5. Tuberális implantáció
Sok esetben még a legrosszabb csontkínálat mellett is vannak fix helyek, ahol találunk csontot. Az egyik ilyen hely a felső állcsont hátulsó része, amely bár puha csont, de általában elég vastag és használható. Igaz, nem a klasszikus módszerekkel, de megoldást jelenthet.

A képen: bal felső implantátum arcüreg emelés helyett tuberális implantáció mellett döntöttünk.

Tuberális implantáció

Tuberális implantáció

6. Digitális implantáció
A páciens saját CT felvétele alapján, digitálisan tervezzük meg az implantátum leendő helyét. A fészket ez alapján egy előre legyártott sablon segítségével alakítjuk ki, vigyázva a környező szövetekre, elkerülve az idegcsatornát.

7. Egyedi implantációs megoldások
Előfordulhat olyan eset, amikor az illető páciensnek szinte semmilyen megoldás nem jöhet szóba és a fent felsoroltak egyikét sem lehetséges alkalmazni. Azonban még ez sem jelenti azt, hogy nincs megoldás: a mai fejlett technológiák lehetővé teszik, hogy az illetőnek egyedileg legyártott implantátumot vagy implantátumokat készítsünk a saját CT felvétele alapján. Mindez a 3d tervezésnek, nyomtatásnak és századmilliméteres pontosságú frézelésnek köszönhető. Ismeretes lehet ez a traumatológiában a csípőprotézis eseténél vagy egy elvesztett végtagnál is, melyet képesek pótolni egy legyártott alkatrésszel.

fogászati beavatkozás