Konzerváló fogászat

 • Tömések
 • Gyökérkezelés
 • Barázdazárás
fogászati ellátás

Kezelések

fogfehérítés

Tömés

A fogászatban úgy állítjuk helyre a sérült fogat, fogfelszínt, hogy a tömés művelete során különböző anyagokat helyezünk a sérült fogba, ezzel meggátolva a további szuvasodást, egyéb traumákat.

konzerváló fogászat

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés nem tartozik a betegek kedvenc eljárásai közé, viszont fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel a szakszerűen lefolytatott gyógykezeléssel és megfelelő utókövetéssel még a legrosszabb…

fogászat

Barázdazárás

A fogszuvasodás sajnos a mai élet egyik velejárója. A rágófogak alapvetően három fontos típusba sorolhatók barázdáikat figyelembe véve: 1. U alakú, 2. V alakú, 3. Homokóra alakú.

Tömés

A fogászatban úgy állítjuk helyre a sérült fogat, fogfelszínt, hogy a tömés művelete során különböző anyagokat helyezünk a sérült fogba, ezzel meggátolva a további szuvasodást, egyéb traumákat.

1. Direkt Tömés

Az üregbe képlékeny állapotban visszük be a tömőanyagot, amely ott megköt és így válik belőle tömés. Ez a klasszikus töméses eljárás. A fehér tömés egy kompozit anyag keverék, mely a fog természetes színét valósághűen visszaadja. Polimerizációs lámpával tesszük keménnyé. Esztétikailag tökéletes megoldást jelent, valamint az élettartama is hosszú. Rendelőnkben a Takuyama Dental tömőanyagait használjuk, mely a világon egyedülállóan két világszabadalommal is rendelkezik, szemben a többi, piacon kapható tömőanyaggal. A japán gyártmányú termékektől megszokhattuk a maximális minőséget, gondoljunk csak például a japán autómárkákra.

A Takuyama Dental tömőanyagainak előnye:

 • saját foganyaghoz való alkalmazkodás: “kameleon effektus”
 • kopásállóság, tökéletes széli zárás a keménységéből adódóan
 • tökéletes kötés (vagyis nem maradnak káros anyagok kötetlen állapotban az anyagon belül)
 • tökéletes polírozhatóság, a foghoz mérten fényes tud lenni a felszíne
 • szinte alig zsugorodik kötésnél, így a belső feszültség is alacsony marad, tehát a fogak törésének esélye eleve alacsony
 • a szokásos 20 másodperces kötés helyett 10 secundumos megvilágítást igényel.

2. Indirekt Tömés (inlay)

A pótlás elkészítése a szájüregen kívül történik. A fogorvos egy preparált fogat készít majd a lenyomat alapján technikusunk kivitelezi a fog hiányzó részét. Ennek anyagösszetétele változó; lehet műanyag, fém, arany vagy porcelán is. Maga a tömés szilárd állapotban kerül a szájüregbe ragasztással. Általában olyankor alkalmazzuk, ha a fogból már akkora darab hiányzik, hogy a szájban való munka közben nem lehetséges visszaadni az anatómikus formát. Fontos, hogy a pótolt fog visszakapja a korábbi funkcióit illetve az eredetihez hasonló rágófelszínt. A hiányzó rész fogtechnikai laboratóriumban készül, melynek előnye, hogy a fog anatómikus alakja tökéletesen visszaadható.

tömés
konzerváló fogászat, gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés nem tartozik a betegek kedvenc eljárásai közé, viszont fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel a szakszerűen lefolytatott gyógykezeléssel és megfelelő utókövetéssel még a legrosszabb állapotban lévő fogat is egészségessé lehet varázsolni! Az eljárás során a gyulladt, vagy már elhalt, fertőzött fogbelet eltávolítjuk a fogazatból. Ezután következik a gyökércsatornák fertőtlenítése, majd tömése. A kezeléssel a fájdalom megszüntethető, biztosítható a fog megtartása, elkerülhetők a további fertőzések illetve gócbetegségek kialakulása, ugyanakkor viszont megemlítendő, hogy a gyökérkezelés a fogászat legrizikósabb beavatkozásai közé tartozik.

A kockázat az anatómiai variációkból és a kezelés módjából adódik. Tankönyvi leírásokban elméleti síkon végigvezetve a gondolatot: egy hosszú kerek átmetszetű csatornát vékony tűk segítségével feltágítunk, majd egy szintén kerek átmetszetű eszközzel és gyökértömő anyagokkal letömünk. Sajnos a gyakorlatban azonban a gyökércsatornák egyáltalán nem hallgatnak a tankönyvi elméletre és sokszor nem kerek, hanem ovális, piskóta vagy teljesen szabálytalan átmetszetük van, ami azt eredményezi, hogy a csatornák fizikai kitisztítása után maradhatnak olyan üregek, oldalcsatornák vagy elágazások, amiket a kezelésnél nem lehet észrevenni. Kis méretük miatt még a röntgen vagy a CT gép is alig vagy egyáltalán nem tud megmutatni. Természetesen, mivel ez tulajdonképp az utolsó kezelési lehetőség, amit egy foggal a panaszmentesség érdekében tenni lehet, mindenképp megér egy próbát.

Sajtószoba

Gyökérkezelés vagy fogpótlás?

Ma már nem érdemes görcsösen ragaszkodni a romlott gyökerű fogak megtartásához. Az implantációk és fogpótlások biztonságosabb és tartósabb megoldást jelentenek.

Barázdazárás

A fogszuvasodás sajnos a mai élet egyik velejárója. A rágófogak alapvetően három fontos típusba sorolhatók barázdáikat figyelembe véve:

 1. U alakú
 2. V alakú
 3. homokóra alakú
tömések

Míg az első kettő jól vagy tűrhetően tisztítható, sok ember esetében a barázdák, lejtők a fog közepén nem mosható felszínben találkoznak, hanem egy moshatatlan homokóraszerű gödörben. Maga az eljárás növeli a fogak védelmét és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Mondhatjuk, hogy egyfajta védőréteget képezve a fogak barázdájában, kitöltve azt. Az őrlőfogak rágófelszínén lévő barázdákat feltöltjük egy folyékony fogszínű tömőanyaggal. Különösen a kisgyerekek fogainak védelmében ajánljuk, hiszen ebben a korban törnek elő a kis- és nagyőrlő fogak, melyek barázdáinak lezárására, védelmére ez a módszer tökéletesen alkalmazható, preventíve, megelőzve a későbbi kellemetlenségeket, nagyobb szuvasságokat.

Amennyiben a szuvasság már elindult a fog mélyebb szövetei felé, kiterjesztett barázdazárást vagy kisebb tömést alkalmazunk, melyek egyúttal jobb minőségben és hosszabb távon szolgálják tulajdonosukat.

Nem elfelejtendő, hogy a fogszuvasodás megelőzésének és a fogak védelmének legfontosabb módja azonban a megfelelő szájhigiénia (fogápolás) és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

barazdazaras