Technológiák

 • Fogászati CT
 • Fogászati lézer
 • Intra ossealis érzéstelenítés
 • Digitális implantáció
technologiak, ct
ct

Fogászati CT

A Cone Beam CT (CBCT) képalkotó eszköz segítségével már három dimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról.

Fogászati lézer

Fogászati lézer

Az eddig főként ipari területeken alkalmazott lézer az utóbbi 25-30 évben betört a fogászatba is, számos előnyt biztosítva a hagyományos fogászati kezelésekkel szemben.

Intra ossealis érzéstelenítés

Intra ossealis érzéstelenítés

Az intra osszeális érzéstelenítés egy régebbi technológia újragondolásából eredő újdonság a fogászat területén. A gép, amivel dolgozunk Quicksleeper névre hallgat.

digitális pmlantáció

Digitális implantáció

Az implantáció egyik legprecízebb módja. Sok olyan lehetetlennek tűnő esetet tudunk vele megoldani, ahol például egy ideg közelsége nem tenné lehetővé a szabad kezes műtétet.

Fogászati CT

A fogászatban korábban csak panoráma röntgen állt rendelkezésre, amivel csak 2 dimenziós síkban lehetett látni a fogakat és a csontszerkezetet. Rendelőnkben azonban jelen van Cone Beam CT (CBCT) képalkotó eszköz is, amivel már három dimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról, elkerülve a hagyományos röntgenfelvételeken mutatkozó esetleges torzulásokat, bizonytalanságokat. A berendezés típusa KaVo OP 3D Pro Ceph. Az eszköz 10-14 másodperc alatt körbe fordul a páciens feje körül és 2-3 perc alatt el is készül a felvétel, melyet CD-n adunk oda a kedves betegnek.

A CBCT az implantológiában, szájsebészetben és gyökérkezelésben, de akár egy egyszerű góckutatásban vagy fogfájdalom megállapításában is egyaránt nagy előnyt biztosít, hisz pontosan megismerjük a szükséges beavatkozás helyét, így a beavatkozás is csak pontosan akkora lesz, mint amire feltétlenül szükség van. Az implantológiában használják a legszélesebb körben, hisz nem csak a csontok, hanem a lágyrészek helyzete is milliméter pontossággal felmérhető. Precízen meghatározható, hogy hol szükséges csontpótlást végezni; az arcüreg lefutása illetve gyulladása; valamint az alsó állcsontban elhelyezkedő idegek helyzete is. A szájsebészetben főként a bölcsességfogak eltávolításánál van jelentősége. Megmutatja, hogy a fog gyökere milyen helyzetben van az állkapocsban lévő, nagyobb ideghez képest, így az esetleges sérülések elkerülhetők. A gyökérkezelésben a CBCT segítségével az oldal, illetve járulékos csatornák, törések és esetlegesen kialakult gyulladások is láthatók.

3d CBCT felvételek a GGDent Fogászati és Implantációs Központban:

 • CBCT teljes fogsorív
 • CBCT sinus
 • panoráma röntgen
 • oldal irányú röntgenfelvétel
 • TMI jobb oldali CBCT
 • TMI bal oldali CBCT
 • 1-3 fog CT felvétele
 • MANDIBULA/MAXILLA CBCT

Sajtószoba

Saját CT-készülék segíti a GGDent fogászati műtéteit

Még az év végén CT-készülékre cserélte panorámaröntgen-gépét a szegedi GGDent Fogászati és Implantációs Központ. A leginkább a fogimplantátum tökéletesebb és biztonságosabb beültetésénél hasznos eszköz 3D-s leképezést készít a teljes arckoponyáról.

CT
fogászati lézer

Fogászati lézer

Az eddig főként ipari területeken alkalmazott lézer az utóbbi 25-30 évben betört a fogászatba is, számos előnyt biztosítva a hagyományos fogászati kezelésekkel szemben. A beavatkozások során alkalmazott kombinált készülék piros fénye a nyálkahártya felszínén jelentkező problémákat orvosolja, míg az infrafény a mélyebb részek orvoslására hivatott. Fontos azonban kiemelni, hogy a lézeres kezelés a legtöbb esetben kiegészítő kezelésként funkcionál a hagyományos módszerek mellett.

Fő előnyei:

 • gyulladáscsökkentő: a gyulladás a legtöbb esetben a felére csökken a korábbiakhoz képest, a lézer által keltett biostimulációs hatásnak köszönhetően
 • vérzéscsökkentő: a szájsebészeti beavatkozásoknál van jelentősége, főként a vérzékenységben küszködőknél
 • fájdalom csökkentő: a beavatkozások után jelentkező fájdalom elenyésző
 • gyorsabb sebgyógyulás, regeneratív hatás: a gyógyulási idő csaknem a felére csökken. Ez időskorúaknál és cukorbetegeknél kiemelkedő előny.
 • a lézer hatására elpusztulnak a baktériumok: gyökérkezelésnél kiváló az eredmény
 • akcelerációs hatás: fogfehérítéskor például töredékére csökkenti az egyébként 1-1,5 órás beavatkozást az által, hogy a fehérítő anyag hatását fokozza
 • csontlebontódások, csontsorvadások kezelésekor regenerál
 • segíti az afták és a vírusok okozta nyálkahártya elváltozások gyógyulását

A fogászati beavatkozások csaknem teljes skálájában alkalmazható, így többek között:

 • szájsebészeti beavatkozásoknál: lágyszövetek vágása
 • implantációnál
 • gyökérkezeléseknél
 • fognyaki érzékenység megszüntetésénél
 • herpesz, afta kezelésénél
 • csontpótlásnál
 • fogfehérítésnél
 • fogágy betegségek kezelésénél
 • íny plasztikánál
 • szájszárazság kezelésénél
 • fogszuvasodás eltávolításánál

Sajtószoba

Speciális lézerkészülékkel gyógyít a GGDent

Bár a fogászati eljárásban már 20 éve ismert a lézerkészülék alkalmazása, Magyarországon ma is ritkaságnak számít ez a kényelmes, gyors, korszerű eljárás.

Szeged Infó, 2020.03.04.

Intra ossealis érzéstelenítés

Az intra osszeális érzéstelenítés egy régebbi technológia újragondolásából eredő újdonság a fogászat területén. A gép, amivel dolgozunk Quicksleeper névre hallgat. A lényege, hogy a tervezett beavatkozáshoz pl. tömés, gyökérkezelés a páciensnek először mindössze néhány csepp érzéstelenítőt kell bejuttatnunk a két fog közti ínyébe, mely alkalmassá teszi a területet az érzéstelenítő beadásához. Ezt követően az erre kialakított géppel és speciális tűvel fájdalommentesen be tudjuk juttatni az érzéstelenítő folyadékot közvetlenül a fog gyökerének bemenő idegvégződéshez. Ennek hatására tulajdonképpen a beadás helyszínéhez közeli néhány fog elzsibbad anélkül, hogy az íny vagy az arc nagy része érzéstelenné váljon az érzéstelenítő hatásáig. A beadáshoz mindenképp szükség van egy panoráma röntgen felvételre, hogy tudjuk, mennyire van közel az egymás mellett elhelyezkedő gyökér, másrészt, hogy a vékony tű elfér-e mellettük.

Főbb előnyei:

 • a zsibbadás szinte azonnali, nem kell várni ahhoz, hogy a munkát elkezdhessük
 • a beavatkozás után a páciensnek nincsenek beszédbeli nehézségei
 • az érzéstelenítés az esetek 99,9%-ában elsőre sikerül, így nincs szükség ismétlésre
Intra ossealis érzéstelenítés, fogászati kezelés

A legtöbb ember szerint ez egy sokkal elviselhetőbb érzés, mint a hagyományos érzéstelenítő injekció, szinte alig érezhető. Alkalmanként nagyobb szájsebészeti beavatkozásoknál vagy intenzív gyulladásoknál is használható kiegészítésként, ha a hagyományos érzéstelenítő nem elég hatékony.

Sajtószoba

Új érzéstelenítési technika a GGDentnél

Az intraossealis érzéstelenítésnek hála, beszélni, enni-inni, nyelni is tud a beteg, szemben a hagyományos érzéstelenítő injekcióval.

Intra ossealis érzéstelenítés
fogászati implantáció

Digitális implantáció

Az implantáció egyik legprecízebb módja. Sok olyan lehetetlennek tűnő esetet tudunk vele megoldani, ahol például egy ideg közelsége nem tenné lehetővé a szabad kezes műtétet. Egy digitális CT felvétel után a műtét tervezése számítógépen történik. A  digitálisan tizedmilliméteres pontossággal elhelyezett implantátum számára egy 3D nyomtató olyan sebészeti segédeszközt nyomtat, ami meghatározza az implantátum furat irányát és mélységét. A  furat előkészítése és az implantáció így egy néhány milliméteres ínyseben át történik, ehhez lesz a későbbiekben a pótlás rögzítve.

A folyamat a következőkben foglalható össze:

1. Orvosi konzultáció
Fogorvosa tájékoztatja Önt a kezelés és a Sebészeti Guide részleteiről.

2. 3 dimenziós diagnosztika
A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

3. Számítógépes műtéti tervezés
A CT felvétel alapján fogorvosa nyugodt körülmények között, számítógépen megtervezi az implantációs beavatkozást. A tervező programnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csontmennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését. A készüléket megrendeljük, néhány héten belül a rendelőnkbe szállítják.

4. Implantációs beavatkozás
A műtéti terv alapján készült egyedi műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek valamint, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés.

5. Kész fogpótlás
Az optimális pozícióba beültetett implantátumra a gyógyulási időt követően fogorvosa elkészíti a lehető legideálisabb fogpótlást.