Fogpótlások

 • Koronák, hidak
 • Fogsorok
fogpótlások

Kezelések

koronál, hidak

Koronák, hidak

A koronákat illetve hidakat két csoportba sorolhatjuk:
1. Fémvázra égetett kerámia korona vagy híd
2. Fémmentes koronák, hidak

fogpótlások

Fogsorok

A hiányzó fogak pótlása a fogpótlás feladata, amire tekinthetünk egyfajta rehabilitációként, a foghiányok okozta másodlagos következmények megelőzésére úgy, mint a rágóképesség…

Koronák, hidak

A koronákat illetve hidakat két csoportba sorolhatjuk:

1. Fémvázra égetett kerámia korona vagy híd

Kizárólag nikkelmentes, vagy nemesfém (titán, palladium, arany) ötvözetet használunk a híd/korona vázát, stabilitását adó fémváz anyagaként. Sajnos hazánkban még mindig több helyen alkalmazzák az egyébként kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró, de egyre gyakrabban fémallergiát okozó nikkelt. Sorrendben úgy néz ki a beavatkozás, hogy a fogorvos először előkészíti a fogat, majd az arról vett lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát vagy hidat. A kerámia leplezés az előzőleg kiöntött, vagy számítógép segítségével kifaragott, esetleg elektroforézissel megalkotott vékony fémvázra kerül több rétegben, melyet magas hőfokon ráégetnek a fémvázra. Így a saját fogakhoz hasonló, természetes esztétikai hatást érhetünk el, emellett a fogpótlás helyreállítja az eredeti rágófunkciót, illetve az arc harmóniáját is.

2. Fémmentes koronák, hidak

Anyagösszetételét tekintve elsősorban cirkónium-oxidból, préselt kerámiából és Prettau anyagokból készülnek. A cirkónium-oxid kerámia az utóbbi évtizedekben került a koronák/hidak alapanyagaként kifejlesztésre, illetve számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik:

 • a cirkon legfontosabb tulajdonsága, hogy alapvetően nullára szorítja vissza az allergia kialakulását és fémet sem tartalmaz
 • a belőle készített fogpótlás teljesen esztétikus, fogszínű, emellett a cirkon mechanikai tulajdonságai a fémeknél sok szempontból jobbak
 • a cirkon transzparens, tehát a fényt átereszti, fénydinamikája kiváló
 • biológiailag semleges (bioinert), környezetbarát, hőt és az elektromosságot rosszul vezeti
 • a cirkonból készített koronák, hidak mellett kevésbé kell tartani íngyulladástól, az ínyszél idő előtti visszahúzódásától

Milyen hátrányai vannak?

Hátrányként tekinthetünk a cirkon árára, illetve fontos megemlíteni, hogy hosszú hidak készítésére nem alkalmas, szemben a fémkerámiából készült társaiknál. Azonban korszerűbb és esztétikailag magasabb értéket képvisel. A cirkon alkalmazásánál nincs veszélye az esetlegesen kialakuló fémallergiának valamint, az anyag nem színesíti el a fémszegély mellett az ínyszélt. Cirkonból ma már a fogpótlások mellett dentális implantátumok, illetve az implantátumba, a felépítmény rögzítésére szolgáló fejrészek is készülhetnek. Általánosságban a koronák elkészítése négy időpontot vesz igénybe, melyek közt több nap kell, hogy elteljen:

 • Csiszolás, lenyomatvétel
 • Vázpróba
 • Nyerspróba
 • Készre vitel, ragasztás

Különböző esetekben természetesen más-más menete van az elkészítésnek, tehát a fenti időpontok alkalmanként módosulhatnak.

fogpótlások
fogsorok

Fogsorok

A hiányzó fogak pótlása a fogpótlás feladata, amire tekinthetünk egyfajta rehabilitációként, a foghiányok okozta másodlagos következmények megelőzésére úgy, mint a rágóképesség, beszédzavar, arcdeformálódás és természetesen az ideális esztétikai helyzet, szép mosoly visszaállítására.

Fogpótlás esetén az alábbi két kategóriát különböztetjük meg:

A. Kivehető fogsor:
A páciens önállóan, bármely helyzetbe az orvos segítsége nélkül el tudja a szájából távolítani. A teljes fogsor készítése, annak pótlása akkor válik szükségessé, amikor egyetlen fog sincs a szájban. Az ilyen fogsort a vákuumhatás tartja a helyén, viselése az első időkben kellemetlenségeket okozhat, amely később általában megszűnik és tökéletesen alkalmazkodik a szájban. A fogatlan állcsontgerinc folyamatos leépülése, sorvadása miatt a teljes lemezes fogsor 1-2 évenkénti alábélelése, 5-7 évenkénti cseréje válik szükségessé. Pácienseinknek nagyon ritkán ajánljuk, bizonyos nagyobb munkáknál csak ideiglenesként használjuk, ha nincs más megoldás.

B. Részlegesen kivehető fogsor:
Abban az esetben, ha a páciens rendelkezik néhány foggal, de azok száma nem elegendő a rögzített fogsor elkészítéséhez, úgy a részleges lemezes fogpótlás (részleges fogsor) alkalmazandó. Ez a fajta protézis fémlemezre készül, amely a fogíny színével egyező műanyag borítást kap. A kivehető részleges fogsornak (az ún. fémváz) a maradék pillér fogakhoz történő rögzítése kapcsokkal, rejtett (kívülről nem látható) elhorgonyzási eszközökkel, illetve a megmaradt fogakra teleszkóp koronák segítségével történik. Az emberek kényelmi igényeinek növekedésével az efféle fogpótlást lassan felváltják az implantációs technikák.