Bölcsességfogak: mikor kell eltávolítani?

Blogszerző: dr. Vőneki Brigitta, a GGDent Fogorvosi Team tagja

A bölcsességfogak az utolsóként törnek elő, ezért a hozzájuk kapcsolódó problémák is már a felnőtt korosztályt érintik. Szerencsés esetben megfelelő szögben állnak, van elegendő hely számukra az állcsontban és tökéletesen illeszkednek a szemben lévő párjukkal. Ebben az esetben ha a páciens tökéletesen tudja tisztítani a területet, semmi nem akadályozza azt, hogy élete végéig megtartsa ezen fogait. Általában azonban nem ez a helyzet. Gyakran az eltérő irányba álló bölcsességfogak nem vagy csak részlegesen tudnak előtörni.

Vegyük sorba milyen helyzetűek is lehetnek:

  • Lehetséges, hogy a fog normális tengelyállású, pusztán a helyhiány miatt nem tudott előtörni.
  • Van, amikor a fog koronája az előtte lévő fog felé dől, vagy pont ellenkezőleg, hátrafelé áll.
  • Ezen kívül állhat a fogívből kifelé vagy befelé.
  • Találkozhatunk „fekvő” bölcsességfogakkal is, sőt ritkán fordított állású, vagy extrém helyen (arcüregben, járomcsontban) található verziókkal is.
  • Az állcsontban visszamaradt bölcsességfogak koronája körül ciszták is kialakulhatnak, képesek az előttük lévő fog gyökerén felszívódást okozni, sőt a fogak torlódásához is hozzájárulhatnak.
  • A részleges előtörésnél egy kis íny fedi a fog koronáját, ilyenkor a korona és a kis ínylebeny közé ételmaradék préselődhet, melyet fogkefével szinte lehetetlen eltávolítani és a terület gyulladását okozza. Melyek lehetnek az erre utaló tünetek? Többek között a fájdalom, duzzanat, váladékozás, kellemetlen szájszag vagy szájnyitási korlátozottság. Ha ezek közül bármelyik fennáll javasolt a bölcsesség fog eltávolítása.

Van még néhány olyan eset, amikor az előtörés teljesen megtörténik, a fog mégsem tartható meg, például nagyméretű szuvasság esetén (ha a fog miatt nem tisztítható az előtte lévő nagyőrlő). Illetve akkor is mérlegelendő a dolog, ha nincs párja a fognak, tehát nem tudja ellátni a rágási funkcióját.

Az eltávolítás módját meghatározza, hogy milyen mértékben van előtörve, illetve milyen elhelyezkedésű az adott fog.

  • A legegyszerűbb dolga akkor van a fogorvosnak, amikor úgynevezett prevenciós, vagyis megelőző fogeltávolítás történik, tehát még nem szuvasodott nagymértékben a fog. Ha egy ép, teljesen előtört fogat távolítunk el, semmilyen különleges módszert nem kell alkalmaznunk, pusztán egy egyszerű fogeltávolítás történik. Ez a legkomfortosabb a beteg szempontjából is.
  • Ha egy gyulladt bölcsességfoggal állunk szemben, akkor általában a gyulladást kezeljük először és csak utána távolítjuk el a fogat.
  • Részlegesen előtört fogaknak már egy kisebb műtét végrehajtása szükséges, melyet esettől függően kiegészíthet a fog több darabra való szétválasztása és így történő eltávolítása.
  • A fekvő bölcsességfogak esetén mindig egy a fog darabolását is magában foglaló műtétre kell készülnünk. Első körben megtervezzük a beavatkozást panoráma röntgen vagy szükség esetén CT felvételen, amiről részletesen tájékoztatjuk a pácienst.