Gyökérkezelések sikeressége

Dr. Ifkovics István, GGDent

Sajnos sok olyan eset van, amikor a gyökérkezelés nem oldja meg a problémát és a végén a fogat el kell távolítani. Ilyenkor a páciens értetlenül áll a dolog előtt.
Fontos tudni, hogy hiába végez a fogorvos a szakmai protokollnak megfelelő, tökéletes munkát, annak eredményességét számos olyan tényező befolyásolja, ami tőle független. Sok szakmabeli úgy fogalmaz, hogy a kezelés eredményességét a „hozott anyag” jelentősen befolyásolja.
Nézzük meg részletesen, melyek ezek a fogorvostól független tényezők:

  • Fog morfológiája:
    A fog gyökereinek elhelyezkedése olykor annyira kesze-kusza, hogy jelentősen megnehezíti a beavatkozást.
    Vannak elágazó vagy piskóta alakú csatornák, olyanok, melyek a gyökércsúcsnál oszlanak. Időnként a gyökércsúcsnál összeszájadzó csatornák is előfordulhatnak, sok fejtörést okozva a kezelést végző számára.
    Ha oldalcsatorna található mélyebben a csatornában, annak kezelése az esetek döntő hányadában szinte lehetetlen.

  • Páciens kora:
    Ennek két esetben van jelentősége:
    • Túl fiatal páciensnél a gyökércsúcs még nem zárult be, így annak ellátása fokozott gondosságot igényel.
    • Ezzel szemben idősebb pácienseknél a csatornák beszűkülnek, akár el is zárulhatnak. Ez egyrészt a fog spontán elhalását okozhatja, másrészt ellehetetleníti a csatornák feltárását.

  • A fog múltja:
    Amennyiben fiatal korban ütés, trauma éri a fogat és az elhal, a gyökércsúcs nem fog bezárulni, mely a korábban említett problémához vezet.
    Trauma illetve szuvasság miatt kialakulhat a fogban krónikus fogbélgyulladás, melynek következtében odabenn degeneratív folyamatok játszódnak le: pulpakő képződhet a fogban, fokozottan beszűkülhetnek a csatornák, illetve elindulhat a fogon belül úgynevezett rezorpció, melynek során a szervezet felemészti magát a fogat.

  • A fog bakteriális állapota:
    Az előélethez kapcsolódik, hogy a fogban milyen bakteriális állapot uralkodik.
    Élő fogban a gyökércsatorna nem fertőzött, illetve sterilen, trauma miatt elhalt fogban sem. Ez a kezelés kimenetele szempontjából kedvező állapot.
    Amennyiben szuvasság által kiváltott fogbélgyulladás okozta a fog elhalását, a gyökércsatorna a baktériumok által fertőzötté válik. Ilyenkor annak kitisztítása, kifertőtlenítése a cél.
    Rendkívül fontos szempont tehát a baktériumflóra ellenállóképessége és a dentin fertőzöttségének mértéke a sikeresség szempontjából.
    Előrehaladott, régóta fennálló fertőzöttség esetén roppant nehéz feladat a fog megfelelő mértékű kitisztítása. Az átöblítőszerek megválasztása is ezen szempontot mérlegelve történik.