Fogeltávolítás utáni tanácsok

Szerző: dr. Vőneki Brigitta, szájsebész fogszakorvos – GGDent

Fogorvosnak és páciensnek is egyaránt célja, hogy minél több fog maradjon a szájüregben. Ha azonban kifogytunk a lehetőségekből, illetve a fog megtartása károsan befolyásolja a többi kezelést, akkor érdemesebb megválni tőle.

Mi történik a foghúzás után a szájüregben?

A fog helyén egy vérrög keletkezik, ez zárja el a baktériumok útját a csontba. Abban az esetben, ha nem keletkezik vérrög, vagy szétesik, akkor egy lassú, fájdalmas, úgynevezett „száraz gyógyulás” indul el.

A fogeltávolítás utáni komplikációk elkerülése végett és a gyorsabb gyógyulás eléréséért tehet a páciens is néhány szabály betartásával.

Mire figyeljünk foghúzás után?

  • Elsőként a behelyezett gézgombócot legalább 15-20 percig össze kell harapni, így mechanikus úton segítjük a vérzés megszűnését, a vérrög stabilizálódását.
  • Az első 4-5 napban a legfontosabb a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, mivel ezek a vérrög távozását okozhatják.
  • Ugyanezen okból nagyon fontos az is, hogy ne szívogassa, öblögesse, piszkálgassa a páciens a fog helyét.
  • Javasolt továbbá az élőflórás tejtermékeket is kihagyni az étrendből, mert az ezekben lévő baktériumok befertőzhetik a területet.

Mi a teendő utóvérzés esetén?

Az érzéstelenítő érszűkítő hatásának megszűnésekor (2-3 órával a beavatkozás után), de ettől függetlenül is, előfordulhat utóvérzés. Ebben az esetben ugyanúgy egy darab gézt vagy papírzsebkendőt javasolt a sebre szorítani összeharapással, lehetőleg ülő helyzetben.

Az első 1-2 napban normális a szivárgás, ilyenkor rózsaszínes-pirosra színeződik a nyál. Ha erős vérzést tapasztal, 1-2 órán át folyamatos tamponálással próbálja meg azt megszűntetni. Ha ez sem segít, azaz szűnni nem akaró vérzés áll fenn, mielőbb keresse fel kezelőorvosát!

Borogassunk-e?

A terület hűtése mérsékelheti a duzzanatot és az azzal járó kellemetlenségeket. Ehhez konyharuhába vagy törülközőbe tekert jégzselét célszerű használni, mely 5 percig maradjon az arcon, ezután legalább 15 perc pihentetés következzen az újabb hűtés előtt.

Gyógyszerek

Igény szerint alkalmazható bármilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, hogy kényelmesebbé tegye a beavatkozás utáni időszakot.
Hogyha bármilyen gyógyszer felírásra került, azt a megbeszéltek szerint kell szedni. Ha nem kívánt reakció jelentkezik, elképzelhető, hogy másik gyógyszerre kell váltani. Erről a kezelőorvosnak kell szólni, ő dönti el a további gyógyszerezést.

Ha továbbra is fáj…
Ha mégis minden igyekezet ellenére 3-4 nap után erősödő fájdalom lépne fel, akkor valószínűleg begyulladt a terület, mely fogorvosi ellást igényel.