Fogbeültetés – mit tehetünk a tartós eredményért?

Fogimplantációval gyönyörű fogsorok születnek, de az eredmény tartósságáért tenni kell: a rendszeres kontroll, az alapos fogtisztítás és szájhigiéné nagyon fontos. Az újszegedi GGDent Innovatív Implantológia és Fogászat ebben is segít Önnek. Dr. Görög Gábor szájsebész fogszakorvossal beszélgettünk.

-A modern implantológiai módszerek specialistájaként ismert GGDent-nek mi a vezető szolgáltatása?

– Fő profilunk az innovatív implantológia, mely több egyedi eljárást magába foglal, így például az All-on-six vagy a digitális implantációt. Szaktudásunk és modern eszközparkunk az extrém szájsebészeti esetek kezelését is lehetővé teszi, így mindig személyre szabott, egyedi megoldásokat kínálunk. Az implantáció mellett az általános fogászat valamennyi szolgáltatását nyújtjuk, egyszóval komplex fogászati kezeléseket biztosítunk.

-Az implantátum tartósságának mi a titka?

-A legfontosabb az implantátumot befogadó csontozat védelme, a rendszeres tisztítás, karbantartás, melynek technikáját mindenkinek részletesen elmagyarázzuk. Emellett elengedhetetlen a rendszeres kontroll, ami az első két évben félévente, később évente ajánlott. A cukorbetegség, a daganatos- és immunbetegségek megléte sajnos befolyásolhatja a tartósságot. De a lényeg a tisztítás és az ellenőrzés, ezzel megelőzhető a periimplantitis.

-Mit jelent a periimplantitis?

Normális esetben az ember csontozata kor arányosan sorvad. A folyamat lassú, de állandó, problémát nem okoz. Periimplantitisnek nevezzük az implantátum körüli gyors és agresszív csontfelszívódást, amely miatt néhány év alatt tönkremehet az implantátumot tartalmazó csontozat, miközben a felső ínyréteg megvastagszik. A probléma krónikus, így fájdalmat, mindennapos problémát nem okoz, csak akkor, amikor már több milliméter csontozat hiányzik körkörösen az implantátum körül. Ilyen mélységben lehetetlen a megfelelő tisztítás, így a páciens egyedül tehetetlen. Ha a tisztítás és a kontroll elmarad, súlyos fogínygyulladás, majd csontfelszívódás kezdődhet meg, ami akár a fogpótlás elvesztésével is járhat és sebészeti beavatkozást igényel.

-Ha már elindult a periimplantitis folyamata, mi a teendő?

Fontos kiemelni, hogy a periimplantitis előfordulási gyakorisága nagyon
csekély, kevesebb, mint 1%. A periimplnatitis sokszor karbantartható volt, de mindeddig nem lehetett gyógyítani. Manapság mivel egyre több páciens kéri a fogbeültetést, az implantátumok környékén levő problémák is arányosan megszaporodtak. Központunkban most került sor egy forradalmian új eszköz beszerzésére, amely kimondottan a periimplantitis-es esetek kezelésére nyújt megoldást: egy elektrokémiai anyag segítségével mélyreható tisztítást végez, így az implantátum felszíne ismét tiszta lesz; ez más módszerrel nem sikerülne. Enyhe mértékű elváltozásnál, amíg nem győződünk meg róla, hogy mivel is állunk szemben, általában a terület enyhe mértékű tisztítását végezzük el. Közepes és durva mértékű periimplantitisnél indokolt a gép használata.

Délmagyarország Egészgégmagazin melléklet 2023.04.22.