Gyökérkezelés utáni fájdalom

Blogszerző: dr. Ifkovics István – GGDent Fogorvosi Team

Miért fájhat a fogunk a gyökértömést követően?

Gyakran előfordul, hogy a fog gyökértömésének elkészítését követően a páciensek még néhány napig vagy akár hetekig panaszról számolnak be.

Mik lehetnek ennek okai?

  1. Egyik lehetséges ok, hogy eleve krónikus gyulladás volt a gyökércsúcs körül, mely röntgentünetet mutat. Ebben az esetben még sikeres gyökértömést követően is akár fél évig a ráharapási érzékenység normálisnak tekinthető.
  2. Másik lehetőség, hogy a gyökértömés előtti átöblítés alkalmával átöblítőszer jutott a gyökércsúcson túlra. Az emiatt fellépő feszítő, égő érzés legfeljebb napokon belül spontán rendeződik.
  3. Amennyiben élő fogat gyökérkezelünk és azonnal gyökértömést is teszünk a fogba, természetes, hogy a fog úgymond kiidegelése miatt érzékenység fordul elő, mivel az ereket, idegeket eltávolítottuk a fogból.
  4. Előfordulhat fájdalom amiatt is, ha a gyökértömő anyag tömörítése során elreped a fog. Ez a fog elvesztését vonja sajnos maga után.

Fontos megjegyezni, hogy ha a fogban feltárhatatlan oldalcsatorna vagy pedig sokszorosan szétágazó gyökércsúcs fordul elő és a gyökértömést követően panaszossá válik a fog, sajnos szükségessé válhat a gyökércsúcs műtéti levágása (rezekció), végső esetben a fog eltávolítása.