Fogászati tévhitek I. rész

I. “Soft fogkefével mosom a fogam, nehogy elkopjon a zománc”

TÉVES…

A puha vagy angolul soft fogkefék sörtéi meghajlanak használat közben, így nem képesek hatékonyan tisztítani. Használatukat csak speciális esetekben ajánljuk, pl.: műtétek után.

Ha a fogmosásból adódó zománckopást szeretnénk elkerülni, akkor érdemes elsajátítani a megfelelő fogmosási technikát, esetleg nyomásérzékelős elektromos fogkefét választani. Ezek mellett például az Oral-B fogkefékhez kaphatók szenzitív fejek, melyeknél a sörték végei le vannak kerekítve, így elkerülhető az íny irritáció és a zománcvesztés a hatékonyság csökkenése nélkül.

II. ” Nem mostam fogat, mert vérzett az ínyem “

TÉVES…

Az ínyvérzés leggyakoribb oka az ínygyulladás, melyet a nem eltávolított lepedék okoz. Tehát pontosan a nem kellően alapos fogmosás hozza létre a problémát, ilyen esetekben tehát a fokozott tisztítást ajánljuk.

III.” Minden este használok szájvizet, mert az jól leviszi a lepedéket “

TÉVES…

A szájvizek rendkívül hasznosak tudnak lenni, főleg ha fogágybeteg valaki. Sajnos azonban a lepedéket eltávolítani nem tudják a fogakról, az csak mechanikai tisztítással, azaz csak a fogkefe általi dörzsöléssel érthető el. A fogmosást tehát nem lehet szájvízzel kiváltani.