Fogászati tévhitek II. rész

IV. “Gyermekem kiszívta a kalciumot a fogaimból a terhesség alatt.”

TÉVES…

A fogak anyaga gyermekkorban fejlődik ki és utána sajnos csak csekély reparációja van. Tekinthetjük úgy, mint a hajnál, hogy miután a fejbőrön kívül van, már csak a külső hatások befolyásolják a szerkezetét. Ezen ok miatt tehát nem következhet be kalcium vesztés a terhesség miatt.

Az azonban tény, hogy a terhesség alatt/után romlik a fogak állapota, amely több okra is visszavezethető:

  • Az egyik a terhességi hormonok miatt kialakuló ínygyulladás, ami fogmosáskor vérzést okozhat. Ettől sokan megijednek és nem mosnak fogat, ami nyilván rontja annak és a támasztószöveteknek az állapotát.
  • Egy másik ok a friss anyukák leterheltsége, ami miatt sokszor kimarad a fogmosás.

V. “A fogorvos sokkal nagyobb lyukat fúrt a fogamba, mint kellett volna.”

TÉVES…

A fogszuvasodás a baktériumok szénhidrát bontása során létrejövő savak miatt alakul ki. A zománcnak (külső, nagyon kemény foganyag) a magas ásványi anyag tartalma miatt jóval nagyobb feladatot jelent a savak bontása, mint a dentinnek, ami egy puhább, kollagén tartalmú anyag, így abban jóval nagyobb sebességgel halad előre a szuvasság. Emiatt gyakran látjuk, hogy míg a zománcon viszonylag kisméretű lyuk, a dentinben viszont valójában jóval nagyobb, így a szuvasság eltávolítása céljából a látszólagosnál nagyon üreget kell a fogorvosnak fúrnia.

VI. “Rossz fogakat örököltem. Ez genetika.”

TÉVES…

A fogászati genetikai betegségek előfordulása rendkívül ritka. Jóval gyakoribb, hogy a szülők nem megfelelő szájhigiéniás szokásait viszik tovább a fiatalabb generáció tagjai és ezért jön létre a szülőkhöz hasonló állapot.