Csontpótlás saját vérből

A Fő fasor 30. szám alá költözött GGDent Innovatív Implantológia és Fogászat az innovatív technológiák élenjárójaként újabb módszerrel bővítette szolgáltatási palettáját. A PRF technológia során a páciens saját véréből nyert vérkészítménnyel valósul meg a csont- és szövetpótlás. A témáról dr. Görög Gábor szájsebész fogszakorvossal, implantológussal beszélgettünk.

– Mi a PRF technológia?

 – Ennek az új technológiának a lényege, hogy a csont- és szövetpótlások a szintetikus csontpótlók helyett a páciens saját vérkészítményéből történnek.

Egy előzetes laborvizsgálatot követően a pácienstől 2-10 fiola vért veszünk, amit speciális eljárással (centrifugálással) vérkocsonyává alakítunk. Ebben a fehér-, illetve vörös vérsejtek szétválnak egymástól: a fehérvérsejtek számos regenerációs faktort–például növekedési faktorokat, fibrint, fehérvérsejtet– tartalmaznak, ezeket használjuk fel a csontpótlásra önmagában vagy szintetikus anyaggal keverve.

-Mikor indokolt ez az új módszer?

– Ha a csontállomány – például implantátum beültetéséhez – túl vékony, a vérkocsonyát szintetikus anyaggal keverve juttatjuk a kitöltendő területbe.

De közvetlenül foghúzás után a foggyökér helyére befecskendezve is hasznos, mert így a csontállomány eredeti magasságában, vastagságában maradhat meg.

– Milyen előnyei vannak a PRF technológiának?

– A legfontosabb, hogy ennél a módszernél minimális a mellékhatások, gyulladás és a fertőzés kockázata; nincs kilökődés. A hagyományos csontpótlás jelentős és elhúzódó fájdalommal, duzzanattal járhat, míg a saját vérből történő csontpótlás elenyésző, gyorsan múló fájdalmat jelent, és a duzzanat is ritka. Ráadásul a regeneráció közel kétszer olyan gyors, mint a korábbiakban, a kockázatok pedig elenyészőek. Az implantátum már a műtétet 4 hónappal követően könnyedén, biztonsággal beépíthető az állcsont új szövetállományába. Az is lényeges, hogy a PRF technológia költsége az eddig ismert csontpótlás töredékébe kerül.

– Az implantátumon kívül mely fogászati beavatkozásoknál lehet indokolt?

– Eltávolított ciszták, bölcsességfog helyének csontpótlására, fogeltávolításoknál, állkapocs ízületi fájdalom megszüntetésére is kiváló módszer, azonban véralvadásgátló készítményt szedő, illetve rosszindulatú vérképzőszervi betegeknél a PRF technológia nem alkalmazható.

Forrás: Délmagyarország Egészségmagazin melléklet 2024.03.30.