Mit érdemes tudni a harapásemelőkről?

Dr. Vőneki Brigitta fogorvos válaszol

Mikor van szükség harapásemelőre?

Leggyakrabban bizonyos parafunkciók káros hatásainak elkerülése érdekében készítjük. Ilyen lehet az éjszakai fogcsikorgatás, mely zománcrepedésekhez vagy akár jelentős foganyagveszteséghez is vezethet.

Meg kell említeni még a fogak akaratlan, nagy erejű szorítását is, ami állkapocsízületi problémákat okozhat és a fognyak közelében az extrém erő képes szinte „lerobbantani” a fogzománcot.

Mindezek mellett állkapocs ízületi problémák kezelésének részeként is készülhetnek.

Milyen típusú harapásemelők léteznek?

A harapásemelőknek alapvetően három csoportja létezik:

  1. puha, általában mélyhúzott fóliából készült típus;
  2. kemény, akrilátból készített verzió;
  3. Myobrace készülék, melynek célja a káros funkciókról való leszoktatás, mind felnőtt mind gyerekkorban.

Mi a folyamata a készítésének?

Első körben egy lenyomatot (negatívot) veszünk az adott fogívről, melyből a fogtechnikusok készítik el a mintát (pozitívot) tehát a fogsor pontos mását, és erre készül el az eszköz. Így mindegyik darab egyedi, az adott páciens fogaihoz, igényeihez igazodik.

Mennyi ideig kell használni?

Mindig egyéni, hogy meddig használható az elkészült harapásemelő. Célszerű, ha a félévenkénti kontrollra magával hozza a páciens, hogy ellenőrizni tudjuk az állapotát.

Emellett egyedileg határozzuk meg azt is, hogy mennyi ideig kell szájban lennie naponta, de általában alváshoz elegendő behelyezni.

Hogyan tisztítsuk?

A tisztítása nagyon egyszerű, elég naponta egyszer szappanos vízzel megmosni, heti egyszer pedig fogsor tisztító tablettát használni. A fogkrémek használatát kerülni kell, mivel a benne található abrazív anyagok egyenetlenné teszik a felszínt, így segítve a plakk-képződést.